Kortfilmfestival 'Leuven Kort' bekroonde 'Joséphine'

"Joséphine", een pittoreske relatieschets die zich afspeelt in een Brussels appartementsblok, van Brusselaar Joël Vanhoebrouck was volgens de internationale jury van het filmfestival Leuven Kort de beste Vlaamse korte film. In haar verslag loofde de jury vooral "de klassieke verhaalstructuur en de liefdevolle benadering van de acteurs". Aan deze Productieprijs zit 10.000 euro vast. "The Return of the 50 Foot Woman" van Ian Swerts, tot stand gekomen tijdens een workshop en in opdracht van het Festival van de Fantastische Film in Brussel, kreeg de Prijs voor het Beste Debuut, 2.500 euro waard.

Belga

Voor het publiek was "A Love Story in B-Minor" van Ief Desseyn, een pastiche op de B-film, de beste kortfilm. Als beste animatiefilm (goed voor 1.500 euro) koos het publiek massaal voor "Like you see" waarin Evelien Hoedekie (Kask) aan de hand van 2.800 tekeningen schetst wat er gebeurt wanneer een man aan een bar dronken wordt.

Voor het eerst was er op Leuven Kort een competitie voor de beste documentaire, goed voor een geldsom van 1.500 euro. Het publiek koos voor een aangrijpende reportage over een familiebedrijfje op de rand van het faillissement, "Moeder, waarom werken wij?" van Fien Cerfontaine (Rits).

Als beste muziekvideo koos het publiek voor de clip die Tom Barman maakte voor de song "Jumpneedle" van Music Magnus. De prijzen van de Europese kortfilms gingen respectievelijk naar "Love me or leave me alone" van de Brit Duane Hopkins (jury) en naar "United We Stand" van de Noor Hans Petter Moland.

Nu in het nieuws