UCI-voorzitter Verbruggen wil ook veldrijden hervormen

Print
Het ziet er naar uit dat de veldrijders aan hun laatste Wereldbeker bezig zijn. Na de wegkalender wil Hein Verbruggen, voorzitter van de Internationale wielerunie (UCI) nu ook het veldrijden hervormen.
 
De Wereldbeker zou worden vervangen door een ‘Topcompetitie’. Verbruggen zegt af te willen van de Wereldbeker om “een nieuwe dynamiek in de crosswereld te creëren”. De plannen verkeren, dixit de UCI-voorzitter vrijdag in Brussel, in een studiefase. Maar wie de Nederlander kent, weet dat als hij met iets naar buiten komt daar nog weinig aan te veranderen valt.
 
De ‘Topcompetitie’ zou alle veldritten buiten categorie bevatten, waardoor er bijna wekelijks punten voor de nieuwe trofee te verdienen zijn. De kalender van 22 weekends zou geherstructureerd en beter uitgebalanceerd worden met drie soorten wedstrijden: buiten categorie, en eerste en tweede categorie.
 
De taak van de bondscoaches zou een stuk minder zwaar worden. Selecties moeten alleen nog voor het wereldkampioenschap. In wedstrijden voor de ‘Topcompetitie’ kunnen alle renners uit de top-50 van de wereldranglijst starten. De beperking van het aantal deelnemers valt op die manier weg, wat op dit moment voor ons land een goeie zaak zou zijn. Ook zouden een aantal renners op basis van hun ranking automatisch geplaatst zijn voor het WK.
 
Erwin Vervecken en Richard Groenendaal die als vertegenwoordigers van de veldrijders vrijdag van de plannen op de hoogte werden gebracht, staan er niet weigerachtig tegenover. “Er zit muziek in”, zei Vervecken. “Maar Vlaanderen en Nederland, waar het veldrijden goed boert, mogen niet het slachtoffer worden. De Superprestige bijvoorbeeld, zou moeten behouden blijven.”

.

Nu in het nieuws