Nys even goed als Liboton

Print
Bart Wellens mag dan al dé man van dit seizoen zijn, ook Sven Nys blijft intussen voor spraakmakende prestaties zorgen.Voor de vierde keer in zes jaar won de Brabander zondag in Wetzikon. Voor de derde keer op rij was hij deze winter primus van een veldrit voor de Wereldbeker.
 
Halfweg die competitie is Svens derde eindzege zo goed als een feit. Daar kan zelfs de wereldkampioen, gisteren tevergeefs beukend om Nys uit het wiel te krijgen, niks meer aan veranderen.
 
“Drie keer won ik hier al in januari, nu in december. Tweemaal voor de Superprestige, nu ook tweemaal voor de Wereldbeker. Ik heb wat met dit Zwitsers dorpje”, glunderde Nys zondagnamiddag op de Meierwiesen.
 
“Wetzikon heeft me altijd geïnspireerd. Ook toen ik nog geen prof was. Dit is één van de grote namen in het veldrijden. Alle toppers hebben hier gewonnen. Liboton zelfs vier keer.”
 
Klopt. Net als dat van het aantal dagzeges in de Superprestige (21) deelt Sven dat record nu met zijn streekgenoot en daar is hij fier op. In een andere tabel staat Nys sinds zondag alleen aan de leiding: met dertien zeges in wedstrijden voor de Wereldbeker neemt hij afstand van een ook nu bleke Richard Groenendaal.
 
Toch wil Sven nog niet praten over een gewonnen zaak voor het WB-eindklassement. “Ik heb er drie gewonnen, evenveel als twee winters geleden. En misschien win ik de volgende drie nog. Mij niet gelaten. Maar ook ik kan ziek worden of een blessure oplopen. Zie maar wat Bart in Sankt Wendel overkwam. Maar het ziet er natuurlijk wel goed uit.”
 
Voor die derde overwinning, de 153ste in zijn loopbaan, hoefde Nys slechts één tegenstander klein te krijgen. Maar dat was wel Bart Wellens, de collega die hem twee weken geleden op minuten reed in Gavere.
 
Ook nu schoot de wereldkampioen als een opgejaagd konijn uit de startblokken.Vrij verrassend, want Bart last momenteel een recuperatieperiode in en zat de voorbije week slechts anderhalf uur op de fiets. Maar aanvallersbloed kruipt waar het niet gaan kan.
 
“Voor de Wereldbeker tel ik niet meer mee, maar ik wilde wel mijn klassement weer toonbaar maken. Dat is me door die snelle start gelukt. Ik verraste iedereen behalve Sven en ik treur niet omdat hij me in de spurt vloerde. Er alleen vandoor gaan als in Gavere was hier niet mogelijk, die vreselijke wind liet geen solo toe. Ik was zelfs blij dat Sven mij volgde, zo kon ik af en toe eens in zijn wiel kruipen. Dat hij mij het grootste deel van het werk liet opknappen, stoorde me niet. In zijn positie als klassementsleider was dat logisch.”
 
Ook de komende dagen neemt Wellens de dingen rustig op. “Maandag rijd ik in Milaan, daarna train ik wat op de weg in Italië. Ik vrees dat het mijn prestatie in Kalmthout niet ten goede zal komen, maar het is nu eenmaal zo gepland om na nieuwjaar mijn hoogste piek van het seizoen te kunnen bereiken.”

.

Nu in het nieuws