Burgemeester Riemst roept op tot verzet tegen uitbreiding Bierset

Burgemeester Jan Peumans (N-VA) van Riemst gaat de inwoners van zijn gemeente per brief oproepen om massaal bezwaarschriften in te dienen tegen de geplande uitbreiding van de landingsbaan van het vliegveld in Bierset met 400 meter. Peumans vreest dat het nachtlawaai boven Zuid-Limburg nog gaat toenemen indien het Waalse gewest het plan ook effectief uitvoert. Het Waalse gewest onderzoekt momenteel de mogelijkheid om de landingsbaan met 400 meter te verlengen. Daarover loopt momenteel een openbaar onderzoek. Peumans heeft de inwoners van Riemst alvast geadviseerd om voor 23 december bezwaarschriften tegen die plannen in te dienen. Dan loopt de termijn van het openbaar onderzoek af.

Belga

Peumans motiveert zijn oproep door te stellen dat er op geen enkel moment formeel overleg plaatsvond over de geplande uitbreiding met de Vlaamse betrokken gemeenten en dat een verlening van de landingsbaan impliceert dat er zwaardere types van vliegtuigen Bierset zullen aandoen. TNT heeft onder andere een distributiecentrum in Bierset. De burgervader vreest er ook voor dat het nachtlawaai boven Zuid-Limburg zal toenemen.

De nachtvluchten op de Waalse regionale luchthaven van Bierset zorgen al een hele tijd voor de nodige geluidsoverlast boven Zuid-Limburg en meerbepaald boven de naburige gemeenten Riemst, Bilzen en Hoeselt. Uit geluidsmetingen die Vlaams minister van Leefmilieu Ludo Sannen (Groen!) onlangs liet uitvoeren, bleek dat tussen augustus 2002 en mei dit jaar 68 van de 1.512 getraceerde nachtvluchten boven de vastgelegde norm van 73 decibel uitstegen. Dat is weliswaar "slechts" een percentage van afgerond 4,5 procent.

Om ervoor te zorgen dat het probleem van geluidsoverlast geen drastische vormen begint aan te nemen, werd de vertrekroute al gewijzigd en stelde Sannen een Vlaamse waarnemer aan die zetelt in de overlegcommissie van de luchthaven van Bierset. Bovendien werd afgesproken dat de Waalse verantwoordelijken van Bierset zullen meewerken aan informatievergaderingen met de inwoners van Zuid-Limburg. Die vergaderingen zijn de komende weken gepland.

Nu in het nieuws