NMBS: Geen sociaal akkoord meer dit jaar volgens ACOD

Print
Er komt dit jaar geen sociaal akkoord meer bij de NMBS. Dat heeft ACOD-woordvoerder Roger Van Hove maandag aan Belga verklaard na overleg met spoorbaas Karel Vinck. "Er kan maar een akkoord zijn als er een akkoord is over alles en dat lijkt mij dit jaar niet meer mogelijk", aldus Van Hove. "Het gesprek met Vinck heeft aangetoond dat er voor het einde van dit jaar geen akkoord meer komt", zo zegt Van Hove. "We hebben samen met Vinck de maatregelen bij het spoor voor de periode 2004-2005 overlopen. Meer bepaald met betrekking tot het bereiken van een budgettair evenwicht met behoud van een veilige en efficiënte spoorwegmaatschappij. Concrete resultaten heeft het gesprek echter niet opgeleverd", aldus Van Hove.
Het sociaal overleg wordt volgens de bonden "geblokkeerd" door de onduidelijkheid over de geplande splitsing van de NMBS in een infrastructuurbeheerder en een exploitant. Die splitsing komt er volgens minister van Overheidsbedrijven Johan Vande Lanotte (sp.a) op vraag van Europa. De bonden eisen formeel het behoud van de eenheid van sociaal overleg en sociaal statuut.

Die eis van de bonden is ook ingeschreven in het ontwerp van programmawet, maar dat biedt volgens Van Hove voorlopig onvoldoende garanties. "Het staat inderdaad in de programmawet, maar daar staat echter niet bij welke van de drie mogelijke scenario's zal gevolgd worden en ik heb bovendien vernomen dat de koninklijke besluiten daarover pas rond 15 januari zullen gepubliceerd worden. Vóór die datum kan er volgens mij geen akkoord komen", aldus nog Van Hove.

.

Nu in het nieuws