Zitka pakt gevleide driepunter voor Anderlecht

Print
Anderlecht heeft zijn eerste zege in een topper binnen en is nu al herstkampioen. Hoogstaand was de 0-1 in Genk allerminst, daarvoor was de eerste helft te belabberd. Enig lichtpunt was Daniël Zitka, die eindelijk punten pakt. En eindelijk zijn bescheidenheid van zich heeft afgeschud. “Ik ben de matchwinnaar”, zei hij zonder blozen.
 
Zitka mag wel Mirsad Beslija op de blote knietjes kussen. Driemaal kwam de Bosniër door positionele fouten in de Brusselse defensie oog in oog met de Anderlecht- keeper, driemaal miste hij.
 
Nummer één, de mislukte lob. Zitka:“Het was zaak zo lang mogelijk te wachten. Veel keepers zouden al gaan liggen,maar dan ben je gezien.”
 
Twee: de mislukte dribbel. Zitka: “Ook daar wachtte ik tot het laatste moment om plat te gaan, ik voelde dat hij die beweging zou gaan maken.”
 
Bij zijn derde poging probeerde Beslija het dan maar van op afstand: in de wolken. En dus kreeg Zitka de champagnefles van Canal+ als man van de match.
 
“Mijn tweede dit seizoen, tegen Club Brugge kreeg ik ze ook al. Ik voel het vertrouwen van de spelers voor mij, zij maken mij sterker.Anderlecht geeft per match maximaal drie kansen weg.Die moet de keeper pakken. En vooraan moet er eentje in.Vandaag heeft Mornar de kers op de taart gezet.”
 
Maar Mornar speelde zoals veel van zijn ploegmaats: met het hoofd in München. Baseggio, Aruna,Wilhelmsson,Kolar, zelfs Kompany. Ze wilden vooral geen stap te veel zetten en nog minder een blessure oplopen. Het gevolg: overal kwamen ze een stap te laat. Het was dan ook uit een gelukje dat ze scoorden. De bij momenten nochtans sublieme Seyfo beging zijn wekelijks foutje, Aruna bediende Mornar.
 
“De perfecte assist”, zei de Kroaat.“Ik kon niet missen.” Maar onze opmerking over het hoofd dat al in München zat, kon hij minder appreciëren. “Larie. Hoe wil je anders een wedstrijd als deze winnen? Dit is een echte derby, het gaat er ongelooflijk nerveus aan toe. Het komt er gewoon op aan de weinige kansen af te maken. Daarom vind ik onze zege verdiend.”
 
Na de rust nam het de match wel in handen, vooral toen Zetterberg het middenveld kwam versterken. Enkel in de slotminuut dreigde Genk nog even op corner, tevergeefs. De vierde winst in zes jaar in Genk was een feit, de zevende uitoverwinning op zeven eveneens. Acht punten voorsprong op Standard, dertien op Genk, zestien op Club Brugge. Zonder te schitteren voetbalt Anderlecht de concurrentie nu al maanden op een hoopje. Maar de wekelijkse vraag - wanneer wordt Anderlecht kampioen? - blijft onbeantwoord.
 
Zitka:“Als we in april nog steeds dezelfde voorsprong hebben, mag je met je vraag nog eens terugkomen.” Mornar:“Het kampioenschap is veel te lang om over de titel te praten. Bovendien, ik ken Standard als mijn broekzak. Daar gaan ze niet zomaar de armen laten zakken.”

.

Nu in het nieuws