GBA-coach Marc Brys weigert euforisch te doen

Print
Drie overwinningen op rij, gedeeld zesde in de rangschikking en warempel nog slechts vijf punten verwijderd van de derde plaats. Marc Brys had alle redenen om te glunderen, zaterdag op Daknam. Met een goal van de Braziliaan Victor klopte zijn Germinal Beerschot nu ook Lokeren. “Maar,” hield Brys nadrukkelijk de voeten op de grond, “zoals ik weigerde om de eerdere 0 op 9 te dramatiseren, moeten we nu ook niet euforisch doen.”
 
En zeggen dat het er dik drie weken geleden nog behoorlijk somber uitzag. Germinal Beerschot had net drie competitiewedstrijden op rij verloren, de kelder van het klassement wenkte én met Club Brugge, uit naar Charleroi en uit naar Lokeren kondigden zich drie aartsmoeilijke wedstrijden aan. Maar zie, uitgerekend die drie karweien leverden Germinal Beerschot een negen op negen op.
 
Marc Brys:“Ach, voordien vond ik het ook allemaal zo slecht nog niet. Maar wie verliest, moet zijn mond houden. Zo gaat dat nu eenmaal. Maar zelf heb ik nooit gepanikeerd.Wel hebben we ons systeem aangepast.Wij zijn iets gereserveerder gaan spelen, hebben het initiatief meer aan de tegenstander gelaten. Met succes.”
 
Dat bleek opnieuw tegen Lokeren. Op twee fases na kwam Germinal Beerschot niet één keer in de problemen. Zelf had het aan een handvol kansjes genoeg om zelf de enige en winnende treffer te scoren. “Ons grootste probleem was dat ook Lokeren zelf weigerde om het heft in handen te nemen”, aldus de coach van Germinal Beerschot, die hiermee meteen verklaarde waarom het voor de buitenstaander een hoogst onaantrekkelijke wedstrijd werd.
 
“Dus hebben we toch maar voorzichtig zelf het initiatief genomen.Tot ons doelpunt. Dan was het weer aan Lokeren.” Maar de Waaslanders bakten er andermaal weinig van. Ze vonden nauwelijks een opening en botsten op een foutloze Luciano. Germinal Beerschot hield achteraan opnieuw de nul op het bord - voor de derde maal op rij, voor de achtste keer dit seizoen.
 
Brys:“Het zegt nog maar eens hoezeer dit het succes van de hele groep is. Ga maar na: sinds het begin van de competitie heeft zowat iedereen zijn kans gekregen. Verschillende systemen, verschillende spelers, op verschillende posities, en altijd was het enthousiasme binnen de kern en de entourage even groot. Ook deze week weer.Hoe de groep die griepepidemie heeft getrotseerd. Sommige spelers waren op twee dagen twee kilo afgevallen. Dat kost krachten, maar vandaag stonden ze er weer. Het zegt iets over de gedrevenheid.”
 
De ploeg telt nu al 22 punten. Onverwacht? “Het is zeker boven onze ambities”, aldus Brys.“Anderzijds: elk van die 22 punten is dikverdiend.Wie ons elke week zag spelen, weet dat we er zelfs meer hadden kunnen hebben.Al weiger ik mij op het klassement te focussen. Twee keer verliezen en je tuimelt zo weer naar beneden.Veel belangrijker is dat we nu al tien punten voorsprong hebben op de ploegen onderaan. We hebben nu een spaarpotje aangelegd voor als het straks mogelijk wat minder gaat.”

.

Nu in het nieuws