Vice-premier Israël verdedigt voorstel eenzijdige terugtrekking

De Israëlische vice-premier Ehud Olmert heeft zondag zijn voorstel voor een eenzijdige terugtrekking uit het grootste deel van de Westoever verdedigd tegen kritiek van collega's in het kabinet en Likud-partijgenoten. Israël moet niet wachten op een vredesakkoord dat er waarschijnlijk toch niet komt, zei Olmert. Het moet dan maar zelf de grens met de Westoever trekken en joodse nederzettingen in de delen die aan de Palestijnen worden gelaten ontruimen.

AP Ned

Het voorstel van Olmert, die tien jaar burgemeester van Jeruzalem was en zich nog nooit op steun voor territoriale concessies liet betrappen, domineerde het kabinetsberaad van zondag. Premier Ariel Sharon wilde zich volgens een zegsman in het kabinet er niet over uitlaten hoe hij tegenover het idee van Olmert staat, hoewel de premier zelf gezinspeeld heeft op "pijnlijke concessies" voor vrede en "eenzijdige stappen" als de onderhandelingen mislukken. Olmert zegt dat zijn voorstel volledig strookt met de 'routekaart', het internationale stappenplan dat moet leiden tot de oprichting van een Palestijnse staat in 2005. Het gaat er volgens Olmert om een joodse meerderheid te behouden in Israël door zich uit bevolkte delen van de Westoever terug te trekken. Veel leden van Likud zouden er hetzelfde over denken als hij. "Ik zeg het alleen hardop."

Minister Effie Eitam van de Nationale Religieuze Partij zei dat Olmert "capituleert voor terreur" en dat zijn plan "rampspoed voor de staat Israël" betekent.