Leider terroristische beweging 17 November schuldig aan moord

Print
Een Griekse rechtbank heeft maandag Alexandros Giatopoulos, de 63-jarige leider van de terreurorganisatie 17 November, schuldig bevonden aan moord. In de loop van de dag wordt ook het verdict verwacht voor de 18 andere verdachten. Het proces startte in maart dit jaar.
17 November wordt beschouwd als één van de gevaarlijkste terroristische groeperingen ter wereld. Ze is verantwoordelijk voor 23 moorden op Griekse en buitenlandse diplomaten. De eerste moord die linkse beweging opeiste, dateert van 23 december 1975. Slachtoffer was Richard Welch, het hoofd van de Amerikaanse geheime dienst CIA in Athene. De laatste moord, op de Britse militair attaché Steven Saunders, gebeurde in juni 2000. 17 November verwijst naar de datum 17 november 1973, toen een opstand van studenten, die zich hadden verschanst in de polytechnische school van Athene, in het bloed gesmoord werd door de Griekse dictatuur.

Giotopoulos wordt beschouwd als de leider van 17 November, maar ontkent elke betrokkenheid. Ook de vermeende chef operaties, de 44-jarige Dimitris Koufontinas, zit op de beklaagdenbank, net als de 40-jarige Savvas Xiros, die als eerste gearresteerd werd in juni vorig jaar.

.

Nu in het nieuws