Poetin haalt helft Doema-zitjes binnen

Na 90 procent van de stemmen geteld, lijkt het erop dat Verenigd Rusland bij de Russische parlementsverkiezingen zal kunnen rekenen op ongeveer de helft van de 450 zetels in de Doema. Bijna 37 procent van de kiezers heeft volgens de voorlopige uitslagen voor de partij van president Poetin gestemd.

De belangrijkste critici van Poetin, de communisten en liberalen, lijden zware verliezen. Nog nooit was een partij zo sterk vertegenwoordigd in het Russische parlement, de Doema. In samenwerking met andere pro-Kremlin partijen is een `supermeerderheid' van tweederde van de zetels mogelijk. Poetin kan op die manier zelfs de grondwet wijzigen.

Poetin krijgt nu volledige controle krijgt over het parlement, waarin nog maar vier partijen zitting zullen nemen. Alleen de verzwakte communisten zullen oppositie voeren tegen de Russische leider. De Communistische Partij van de Russische Federatie (KPRF) blijft, ondanks een sterke daling, de tweede partij en kan rekenen op 12,7 procent van de stemmen.

Naast Eén Rusland is de partij LDPR van de rechtsextremist Vladimir Zjirinovski met bijna 12 procent van de stemmen de grote winnaar geworden. Ook Zjirinovski heeft de afgelopen vier jaar de president gesteund. "Rusland zal nooit een democratie worden", verklaarde Zjirinovski. "Dit land heeft een harde hand nodig."

De nationalistische linkse alliantie Rodina, outsider bij deze verkiezingen, behaalt 9 procent. De hervormingsgezinde partijen Jabloko en SPS halen voor het eerst sinds begin jaren '90 de drempel van vijf procent niet. Het dramatische verlies is een enorme klap voor de democratische krachten in Rusland. De liberale partijen hebben zich als enige verzet tegen de autoritaire tendensen van Poetins bewind. Dat tegenwicht valt nu weg.

Nu in het nieuws