Proces Cools: Speurders leggen rol Di Mauro uit

Print
Gerechtelijke speurders legden maandagmorgen als getuigen in het proces-Cools voor het Luikse assisenhof de rol uit die beschuldigde Pino Di Mauro volgens hen gespeeld heeft in de moord op oud-minister André Cools. Er zijn heel wat aanwijzingen tegenover de gewezen chauffeur van minister Van der Biest, maar Di Mauro houdt zijn onschuld staande. De speurders hadden het vooral over de verklaringen van Di Mauro zelf, tegenover die van medebeschuldigde Mimo Castellino. Deze laatste, die niet op het proces aanwezig is, heeft bekentenissen afgelegd over alles wat hem in dit proces ten laste wordt gelegd. Met zijn verklaringen tijdens het onderzoek beschuldigde hij ook andere verdachten.
Volgens Castellino speelden Solazzo en Di Mauro sleutelrollen in het beramen van de moord. Ze traden echter allebei op voor rekening van "hoger geplaatste personen". Di Mauro zou het schaduwen van de auto's van het kabinet-Van der Biest georganiseerd hebben. Hij zou ook de nummerplaat van de auto van André Cools hebben doorgespeeld aan Todaro. Het zou ook hij geweest zijn die zou gevraagd hebben om het "doelwit" dag en nacht te bewaken. Hij zou permanent in contact gestaan hebben met de equipes die instonden voor die bewaking. Hij zou ook de wapens geleverd hebben voor de moord, evenals valse identiteitsdocumenten. Hij zou tevens de bevelen gegeven hebben over de manier waarop de moord moest worden uitgevoerd en hij zou erop aangedrongen hebben dat alles snel moest verlopen. Hij zou zelfs aan Castellino gevraagd hebben om het "contract" uit te voeren, zeggende dat hij het zelf wel zou doen maar dat hij te bekend was.

Pino Di Mauro heeft altijd elke betrokkenheid bij de moord ontkend. "Voor hem zijn het allemaal leugens", legde een speurder maandag uit. Di Mauro zegt dat hij Solazzo en Todarello wel kende omdat ze ook vaste klant waren in de bar "l'Enclos" in Grâce-Hollogne, thuishaven van Van der Biest, en dat hij "Mimo" (Castellino) al gezien, maar nooit gesproken had. Di Mauro zegt ook dat hij al had horen praten over de Tunesiërs, maar dat hij dacht dat het om goedkope buitenlandse werkkrachten ging voor aannemers. Indien er telefoongesprekken met Italië gevoerd zijn met de mobilofoon van zijn dienstvoertuig, dan is dat volgens Di Mauro omdat die wagen altijd onvergrendeld voor "l'Enclos" stond. Iedereen kon er dus in en iedereen kon met het toestel bellen.

De speurders gingen ook het geldverkeer na op de rekeningen van Di Mauro. "Er zijn opvallende overeenkomsten tussen de financiële en de criminele chronologie", onderstreepte één van de speurders. Hij had het dan vooral over de transacties toen de gebroeders Di Liberto gecontacteerd waren om de moord uit te voeren en daarvoor naar België waren gekomen, evenals transacties op het moment dat ook Todaro zich in België bevond en tenslotte ook toen de twee Tunesiërs in Luik waren.

Voor Di Mauro, die in het nauw wordt gedreven door de verklaringen van Todarello, Castellino en de twee Tunesische huurmoordenaars, waren al die beweringen vals. Volgens Castellino zou Di Mauro opgeschept hebben over het feit dat hij beschermd werd vanuit het justitiepaleis. Hij zou ook gezegd hebben dat na de moord "de deuren zouden opengaan" en dat "iedereen er beter van zou worden". Het motief voor de moord zou geweest zijn om André Cools het zwijgen op te leggen, omdat die van plan was om onthullingen te doen in het najaar van 1991 en hooggeplaatste personen in de problemen zou brengen.

Maandagnamiddag zal het hof de rapporten van verschillende speurders behandelen over Solazzo, Contrino, De Santis en De Benedictis. Dinsdagvoormiddag zullen Taxquet en Todarello aan bod komen. Dinsdagnamiddag zal Alain Van der Biest ter sprake komen.

.

Nu in het nieuws