Viaduct Hermann-Debroux: "relatief vlot verkeer"

Print
Het verkeer maandagmorgen in de buurt van het Leonardkruispunt is "relatief vlot" verlopen. De automoblisten hebben de raadgevingen van de verkeersinfo goed opgevolgd. Dat is vernomen van divisiecommissaris Piron. Na de sluiting van het viaduct Hermann-Debroux/Drie Fonteinen door een brand, werd maandagochtend voor een verkeerschaos gevreesd. "In vergelijking met andere dagen hebben we relatief weinig verkeer gezien op de E411. Tevens werken de lokaal ingelegde omleidingen erg goed. Het verkeer verloopt overal relatief vlot, afgezien van de Tervurenlaan", preciseerde de verantwoordelijke van de Provinciale Verkeerseenheid (PVE) Brabant.
Ter herinnering, het viaduct Hermann-Debroux is volledig afgesloten in de richting Brussel en tot twee rijstroken beperkt in de richting Namen. Een brand zaterdagavond van een houten chalet onder het viaduct veroorzaakte structurele schade aan het bouwsel. Als bewijs voor de goed opgevolgde raadgevingen verwijst de verkeerspolitie naar de langeafstandsomleidingen die maandagmorgen op andere knooppunten voor een nog grotere drukte zorgden. Omstreeks 8 uur stokte het verkeer op de E40 Luik-Brussel al vanaf Bierbeek, dus nog vo/o/r Leuven. Op de E19 Bergen-Brussel waren er vertragingen vanaf Nijvel-Zuid. Commissaris Piron roept de weggebruikers op de komende dagen dezelfde raadgevingen op te volgen. "We hebben één slag gewonnen, maar staan ver van het winnen van de oorlog", sprak hij. Brussels minister van Verkeer Jos Chabert, bevestigde maandagmorgen op Bel-RTL en RTBF radio dat de herstellingswerken aan deze belangrijke toegangsweg tussen twee en drie maanden zullen duren. De toestand is bijzonder moeilijk op deze as die dagelijks door zowat 70.000 voertuigen wordt benut, aldus Chabert.

Vier alternatieven worden bestudeerd om de sluiting van het viaduct te ondervangen. Een eerste mogelijkheid bestaat uit de plaatsing van een voorlopige brug. Volgens de regionale verkeersminister kan die uit Frankrijk of Duitsland aangevoerd worden. Een tweede alternatief bestaat in het alternerend afwerken van de verkeersstroom in functie van de verkeersdrukte. De twee bruikbare rijstroken zouden dan 's morgens voorbehouden worden aan het verkeer naar Brussel.

Chabert evoceerde verder de mogelijkheid een toegangsweg onder het viaduct open te stellen en de optie van de snellere herstelling. Een beslissing zal in de loop van de dag genomen worden, aldus Jos Chabert.

.

Nu in het nieuws