De Strangers schenken hun archief aan Stad Antwerpen

De Strangers schenken hun gehele archief aan de stad Antwerpen dat het zal opbergen in het stadsarchief. De plechtigheid vindt plaats op 5 december in het Antwerpse stadhuis.

Belga

Het idee kwam oorspronkelijk van de Antwerpse schepen Marc Van Peel die een jaar geleden bij de viering van vijftig jaar Strangers opmerkte dat de verwezenlijkingen van de groep niet verloren mochten gaan. Het was het stadsarchief dat de Strangers benaderde waarna zij begonnen te graven in hun verleden.

Op 5 december zullen de bandleden dertien dag- en knipselboeken van bezieler Gust Torfs, de 408 liedjesteksten, een 2500 foto's en een uitgebreid video-archief overdragen aan de Stad Antwerpen. Hierbij zullen alle leden van de groep, burgemeester Patrick Janssens, schepen Marc van Peel en de stadsarchivaris Inge Schoups aanwezig zijn.

De Antwerpse groep werd in 1952 opgericht door Gust Torfs die drie vrienden uit de wijk 'Het Kiel' wist te overtuigen een zanggroep te vormen. Zes jaar later verscheen hun eerste plaat die onopgemerkt bleef voor het grote publiek. Het grote succes kwam er pas toen ze op het idee kwamen om bestaande, bekende liedjes in het Antwerps te vertalen. In hun lange carrière hebben ze in totaal 408 liedjes opgenomen waaronder de hits 'Schele Vanderlinde' en 'TV-truut'.

Een speciale band had de groep met het Eurovisiesongfestival. Maar liefst 32 bekende nummers werden door de humoristen onder handen genomen en in een Antwerpse versie herwerkt. Door de jaren heen heeft de groep afscheid moeten nemen van de leden Gust Torfs en Pol Bollansee.

Nu in het nieuws