UEFA en Adidas stellen de officiële wedstrijdbal van EURO 2004 voor

Spelers van het Portugese nationale voetbalelftal hebben zaterdag in de Portugese hoofdstad Lissabon de adidas Roteiro onthuld, de officiële wedstrijdbal voor het EK voetbal 2004. De Roteiro is de eerste thermisch gebonden officiële wedstrijdbal en zal in de aanloop naar het Europees Kampioenschap zijn debuut maken op de internationale voetbalvelden.

Aan een thermisch gebonden bal komen geen (hand)stiksels meer te pas. Adidas maakt zich sterk dat "door deze nieuwe innovatieve productiemethode" zowel de kwaliteit als de prestaties consistenter worden. "Zo kunnen spelers nog beter anticiperen op de bal en zijn zij beter in staat om de bal die richting mee te geven die ze willen". Zowel de benaming als het ontwerp van de Roteiro symboliseert de rijke geschiedenis van Portugal. Zo is de Roteiro vernoemd naar het beroemde logboek waarin reizen van en door ontdekkingsreiziger Vasco da Gama gedocumenteerd zijn.

"De kleuren van de bal symboliseren de kleuren die tijdens dergelijke reizen een belangrijke rol speelden", luidt het. "Het heldere zilverblauw van de lucht en het harde, spiegelende blauw van de diepe zeeën en oceanen. De blauwe banen refereren speels naar de zeilen van de schepen en de dunne zilverblauwe lijnen verwijzen naar het coördinatiesysteem dat de Portugezen tijdens hun reizen gebruikten en perfectioneerden."

Met de Roteiro is Adidas opnieuw leverancier van de officiële wedstrijdbal van een groot voetbaltoernooi. De Roteiro is - na de Nederlands/Belgische Silverstream - de tweede wedstrijdbal die speciaal voor het EK Voetbal werd ontwikkeld en geproduceerd. Eerder leverde adidas al drie UEFA Champions League Finale-wedstrijdballen en negen speciale WK-wedstrijdballen, waaronder de inmiddels legendarische Telstar (1970), Tango (1978) en Fevernova (2002).

Nu in het nieuws