Hein Verbruggen stelt wielerorganisatoren gerust

Hein Verbruggen, de voorzitter van de Internationale Wielerunie (UCI) heeft de ongerustheid over de toekomst die er heerste bij de organisatoren van wielerwedstrijden vrijdag voor een groot stuk kunnen wegnemen. Hij deed zijn toekomstplannen voor het wielrennen uit de doeken op de vergadering van de Vereniging van wielerorganisatoren (AIOCC).

"Er moet iets veranderen, want uit meerdere studies is duidelijk geworden dat de wielersport achteruitboert", aldus Verbruggen. "We moeten meer garanties brengen voor ploegen en sponsors, de TV-markt moet stabieler worden, de competitiviteit moet verhogen en er moet een duidelijkere structuur komen in het overaanbod aan koersen." Vandaar dus de UCI-Protour, die al in 2005 en niet vanaf 2006 ingevoerd wordt.

Die UCI-Protour zal een dertigtal wedstrijden groeperen, waaraan twintig topploegen mogen en moeten deelnemen. Die twintig ploegen zullen op basis van sportieve, juridische, financiële en ethische gronden aangeduid worden. Dat het zal gaan om de huidige tien ploegen van de topcompetitie en om nog eens tien ploegen te kiezen uit de rest van de ploegen van eerste categorie is duidelijk. Zij zullen een garantie voor vier jaar krijgen om deel te nemen aan de UCI-Protour.

Tot de UCI-Protour zullen de drie grote ronden, de Wereldbekerwedstrijden en de wedstrijden buiten categorie behoren. Op basis van de huidige situatie maakt dat van Belgische kant de Ronde van Vlaanderen, Luik-Bastenaken-Luik, Gent-Wevelgem en de Waalse Pijl.

Op basis van de dertig wedstrijden wordt een individueel en een ploegenklassement opgemaakt, mogelijk nog eens opgesplitst voor eendags- en rittenkoersen. De klassementen van Wereldbeker en UCI-punten verdwijnen, zodat iedereen op 1 januari 2005 met nul punten aan een nieuwe situatie begint. Naast de UCI-Protour komen er vijf continentale circuits met een eigen klassement.

Nu in het nieuws