Groen! wil gezondheidsrisico voor kinderen aanpakken

Groen! heeft zaterdagmiddag actie gevoerd rond het thema luchtverontreiniging en astma. Door middel van enkele concrete voorstellen willen ze vooral kinderen meer ademruimte geven. De aanleiding van de actie 'Gratis astmapuffers of liever gezonde lucht' is een onderzoek dat in opdracht van Vlaams Minister voor Welzijn, Gezondheid en Gelijke Kansen Adelheid Byttebier is uitgevoerd. Hieruit blijkt dat één op vijf kinderen vandaag last heeft van astma of allergie. Dit is een verdubbeling in vergelijking met tien jaar geleden. De partij beweert dat er jaarlijks drieduizend slachtoffers vallen in België als gevolg van luchtverontreiniging door het verkeer.

Volgens Vlaams parlementslid Johan Malcorps kan de uitstoot van schadelijke stoffen door wagens verminderd worden door het promoten van de dieselroetfilter. Mensen die effectief een filter op hun uitlaat installeren, zouden volgens de parlementariër dan ook een premie moeten krijgen. Verder pleit hij voor meer autoluwe zones in de stad, een actieplan voor gezonde scholen en betere begeleiding van kinderen met astma. Om meer informatie te krijgen over de vervuiling waar kinderen mee in aanraking komen, vraagt Groen! om de bestaande metingen hiernaar ook op kinderneushoogte uit te voeren. "Een baby die in een kinderwagen zit, bevindt zich op dezelfde hoogte als een uitlaat van een wagen. Hierdoor krijgen zij de volle laag", aldus Antwerps gemeenteraadslid Freya Piryns.

De actie werd geillustreerd door twee groepjes kinderen. Het ene groepje zonder astma kon wel buitenspelen terwijl de kinderen met astma verplicht waren binnen te blijven. Verder werden voorbijgangers gevraagd naar hun mening over astma en luchtverontreiniging.

Nu in het nieuws