CD&V-voorzitter gaat met Dehaene praten over Europese lijst

Print
CD&V-voorzitter Yves Leterme gaat in de loop van de komende weken praten met Jean-Luc Dehaene over zijn rol bij de Europese verkiezingen. Dat kondigde Leterme vrijdagavond in het programma Polspoel en Desmet op VTM aan. Leterme maakte er bekend dat voorzitter Roland Duchatelet van Vivant zijn project ook bij CD&V is komen voorstellen.
Gewezen vice-premier Herman Van Rompuy zei onlangs dat hij niet meer zou inpraten op Jean-Luc Dehaene om op de kieslijst te gaan staan zoals hij dat bij de voorbije federale verkiezingen heeft gedaan. Maar Leterme maakte vrijdagavond op VTM duidelijk dat hij wel met Dehaene gaat praten over de Europese verkiezingen. Het is niet zo dat Dehaene van CD&V de Europese lijst moet trekken, maar het is logisch dat Leterme tijdens het gesprek aan Dehaene gaat vragen of hij de lijst wil aanvoeren, aldus de CD&V-woordvoerster in een reactie. Ze wijst op de belangrijke Europese rol van Dehaene, die "een garantie is voor een sociaal Europa". De Europese lijstvorming bij CD&V is voor januari-februari gepland.

In Polspoel en Desmet werd ook duidelijk dat Vivant-voorzitter Roland Duchatelet niet alleen verkennende gesprekken heeft gevoerd met VLD en sp.a (en Agalev dat geen interesse had) over kartelvorming bij de gewestelijke en Europese verkiezingen van volgend jaar. Leterme zei vrijdagavond dat Duchatelet zijn project ook bij CD&V is komen voorstellen. Maar we zijn daar niet op ingegaan omdat Ducatelet er een reeks voorwaarden aan koppelde, aldus de CD&V-woordvoerster.

.

Nu in het nieuws