Rode Kruis richt aids-fonds op voor eigen medewerkers

Print
Het Internationale Rode Kruis heeft een fonds in het leven geroepen voor medewerkers die seropositief zijn of aids hebben. Dat is donderdag bekendgemaakt.
Bernard Gardiner van het Rode Kruis zei in Genève dat de organisatie het fonds heeft opgericht om te overleven. Van de 97 miljoen mensen die voor het Rode Kruis werken, betaald of als vrijwilliger, zijn er ongeveer 200.000 besmet met HIV. Vooral in Afrika, waar aids het hardst heeft toegeslagen, zijn veel medewerkers van het Rode Kruis besmet. In veel gevallen gaat het om mensen die zelf voor aids-patiënten zorgen.
"We kunnen ons werk niet doen zonder deze mensen in leven te houden", zegt Gardiner. Volgens de officiële cijfers zijn in de hele wereld veertig miljoen mensen seropositief. Van hen wonen er 29 miljoen in Afrika.

Het hoofd van het Rode Kruis in Zambia, Tito Fachi, zegt dat de meeste plaatselijke medewerkers van het Rode Kruis zich net zo min als andere Afrikanen aids-remmers kunnen veroorloven. "Als humanitaire organisatie kunnen wij het ons niet veroorloven om met de armen over elkaar te blijven zitten. Het heeft ergens aan geschort, namelijk aan behandeling binnen onze eigen organisatie", aldus Fachi.
Het Rode Kruis heeft het fonds genoemd naar een Zimbabwaanse aids-hulpverlener die twee jaar geleden aan de ziekte is overleden, Masambo. Het is de bedoeling dat er volgend jaar voldoende geld in het Masambo Fonds zit om in eerste instantie driehonderd mensen te kunnen helpen. Het Rode Kruis zal vijf jaar lang aids-remmers voor hen bekostigen. Het fonds moet voornamelijk worden gevuld met donaties van personeel van het Rode Kruis op het hoofdkantoor in Genève en van nationale afdelingen van het Rode Kruis en de Rode Halvemaan. Geld dat is bedoeld voor hulp aan gewone aids-patiënten zal niet worden gebruikt voor eigen medewerkers, zegt Gardiner.
Het is niet bekend hoeveel geld het Rode Kruis uiteindelijk nodig denkt te hebben om besmette en zieke medewerkers te kunnen helpen.
Nu in het nieuws