Campagne tegen prostitutie wekt woede politici Noorwegen

Print
Een Noorse feministische groep heeft woensdag de woede van mannelijke politici in Noorwegen gewekt door posters op te hangen met hun afbeeldingen en de tekst "Hoerenloper?" erboven.
Een van de posters toont zelfs de christen-democratische Noorse premier Kjell Magne Bondevik, die ook Lutheraans dominee is, onder de tekst "Hoerenloper?". In kleine letters onder de foto staat: "Waarschijnlijk niet. Maar meer dan 13 procent van alle Noorse mannen is of was wel klant van een prostituee."

De campagne is het werk van Ottar, die zichzelf een radicale feministische groepering noemt. De posters zijn onderdeel van het streven van Ottar om prostitutie in Noorwegen illegaal te maken. Naast premier Bondevik stonden ook ex-premier en leider van de Arbeiderspartij Jens Stoltenberg, minister van volksgezondheid Dagfinn Hoeybraaten en de burgemeester van Noorwegens tweede stad Bergen, Herman Friele op de posters. Hoewel de mannen op de posters een dikke zwarte balk over hun ogen hebben, zijn ze allemaal makkelijk te herkennen.

Ex-premier Stoltenberg zei dat hoewel hij vond dat prostitutie een serieus probleem is, het misbruik van afbeeldingen van bekende Noren de zaak volgens hem weinig goed zou doen. Hij zei overigens niet van plan te zijn juridische stappen tegen de groep te ondernemen.
Burgemeester Friele van Bergen zei in reactie op de campagne tegen de Noorse radio: "Het irriteert me mateloos. Ik denk dat dit ongewoon idioot is. Als ze van politici willen dat ze hen helpen dan moeten ze dat op de man af vragen en ze niet openlijk voor paal zetten".
Ottar verdedigde de campagne door te stellen dat mannen die betaalde seks hebben uit alle lagen van de bevolking komen.
Nu in het nieuws