Gerechtsoverwinning toch kleine zwanezang primaballerina Bolsjoj

Print
De omstreden Russische sterdanseres Anastasia Volosjkova heeft via de rechtbank bedongen dat zij weer in het beroemde Bolsjoj-theater aan het werk kan gaan. Toch is de gerechtszege van de primaballerina niet meer dan een Pyrrhusoverwinning: de 25-jarige danseres zal er voortaan ook "vierde zwaan" en dus vaak niet meer dan tweede viool moeten spelen.
Volosjkova was op 16 september door directeur Anatoly Iskanov van het Bolsjoj op de oelitsa (straat) gezet. Aanleiding was onvrede van de vedette dat zij niet de hoofdrol had gekregen waarop zij meende recht te hebben. De directie argumenteerde echter dat zij de gezondheid van de andere dansers niet op het spel kon zetten: de danseres woog naar hun mening te zwaar om haar nog zonder gevaar op lumbago's voor de mededansers de wetten van de graviteit te doen tarten. Een en ander kan ook met naijver te maken hebben: Volosjkova had de voorbije tijd met solo- en gala-optredens alle aandacht naar zich toe getrokken.

Minister van cultuur Michail Sjvydkoj maakte de primaballerina meteen duidelijk wat haar te wachten staat: volgens het arbeidsrecht moet zij elke haar aangeboden rol dansen, ook die van de "vierde zwaan" (volgens Volosjkova drie zwanen onder haar niveau).
Nu in het nieuws