Vakbonden Sigma Coatings ontvangen bij Waals minister-president

De Waalse minister-president Jean-Claude Van Cauwenberghe heeft samen met zijn ministers van Economie en Werk, Serge Kubla en Philippe Courard, donderdagvoormiddag een ontmoeting gehad met de vakbondsafgevaardigden van Sigma Coatings. "De Waalse regering heeft geen onmiddellijke oplossing voor het probleem maar wil op één of andere manier helpen bij de sociale dialoog", zo verklaarde Van Cauwenberghe na afloop.

De personeelsleden bij verfproducent Sigma Coatings in Manage hielden uit protest tegen een aangekondigde herstructurering drie dagen lang een zestal directieleden vast in de fabrieksgebouwen. Afgelopen nacht werden de gijzelaars vrijgelaten.

De Waalse minister van Economie wil helpen in het dossier door te onderhandelen met een eventuele overnemer. Ook zal hij onderzoeken in hoeverre de vorige eigenaar van de fabriek, TotalFinaElf, de voorwaarden voor jobcreatie heeft gerespecteerd die verbonden waren aan het verkrijgen van Waalse expansiesteun. De minister van Werk verklaarde op zijn beurt reconversiecellen te zullen oprichten als dat nodig is. Daarnaast kan de Waalse regering haar invloed aanwenden op federaal vlak, door bijvoorbeeld te pleiten voor brugpensioen.

Op vraag van de journalisten reageerde Van Cauwenberghe ook op de uitlatingen van federaal minister van Binnenlandse Zaken, Patrick Dewael. "De bedoeling van deze bijeenkomst is te kijken hoe de Waalse regering kan bijdragen tot een oplossing en niet om de reeds gespannen situatie nog moeilijker te maken. Dewael met zijn forse uitlatingen heeft niets opgelost".

De vakbonden waren donderdag tevreden over de ontmoeting met de Waalse minister-president. "De regering steunt ons en vindt ons geen criminelen", aldus Manuel Morais, voorzitter van de FGTB Centre, de Henegouwse afdeling van het ABVV.

Nu in het nieuws