Vakbond steunt winkeliers Meir

Winkelen, cadeautjes kopen en achteraf een koffietje drinken. Het is een herkenbare bezigheid tijdens de eindejaarsperiode, het ideale moment voor het ABVV om de werksituatie van het winkelen horecapersoneel onder de aandacht te brengen.

Met een ludieke actie op de Meir voerden de vakbondsmilitanten enkele problemen in de sector op. “Voor klanten is winkelen een ontspannen bezigheid, maar voor anderen is het hard werken”, zegt Yvan De Jonge, secretaris van de voedingscentrale bij het ABVV.

“Tijdelijke contracten zijn schering en inslag, vaak gaat het zelfs om tweedagencontracten. Bovendien zijn er heel wat bazen die enkel in het zwart willen betalen, waardoor werknemers vaak in de problemen geraken. Heel weinig mensen staan er ook bij stil dat overuren amper of niet betaald worden, net als de zonen feestdagen.”

In de winkels op de Meir mogen enkel de managers antwoorden op vragen van de pers.Toch is er een verkoopster uit een grote kledingzaak op de Meir die getuigt. “Met flexibiliteit op zich heb ik geen probleem, maar ze moeten ook niet overdrijven. Langer dan twee weken op voorhand ken ik mijn uurrooster nooit meer. Bovendien liggen de lonen van verkoopsters erg laag. 7,8 euro per uur, bruto, en dat voor een heel stresserende job. Dat kan je moeilijk goed betaald noemen.”

“Door foldertjes uit te delen aan de voorbijgangers, proberen we de klanten duidelijk te maken dat een goedlachse winkeldame niet zo maar een evidentie is”, weet Yvan De Jonge.

Nu in het nieuws