Jacinta De Roeck stapt uit Groen!

Print
Senator Jacinta De Roeck neemt ontslag uit Groen! Ze blijft wel in de Senaat zetelen als onafhankelijke sociaal-groene senator en dit binnen de sp.a-Spirit-fractie. In een gesprek met de redactie zegt senator De Roeck dat ze niet anders kon, nadat ze het symbool was geworden van het kartel van Agalev met sp.a-Spirit, kartel dat op het congres van Groen! werd afgeschoten.
In de aanloop naar het Groen!-congres van vorig week profileerde Jacinta De Roeck zich als een van de meest uitgesproken voorstanders van een kartel van Groen! met sp.a-Spirit. Maar tijdens het congres werd het kartel in Limburg weggestemd met 55% van de stemmen. Van een nationaal kartel wilde zelfs 95% van de Groen!-congresgangers niet weten. Zelf blijft Jacinta De Roeck ook nu nog een uitgesproken voorstander van progressieve frontvorming. Vooral omdat haar achterban daarop aandringt. De vredesbeweging, de natuurbeweging en het sociaal-welzijnswerk vinden progressieve frontvorming meer dan ooit nodig gezien de verrechtsing binnen de CD&V.

Jacinta De Roeck kondigt haar ontslag aan in een brief aan voorzitster Vera Dua. Daarin schrijft ze ook dat ze als onafhankelijke sociaal-groene senator blijft zetelen binnen de sp.a-Spirit-fractie. Dat kan ze des te gemakkelijker omdat ze haar mandaat niet van Agalev maar van sp.a-Spirit-kreeg, de fractie in de Senaat die haar coöpteerde.

Naar sp.a-Spirit overstappen wil ze niet, omdat progressieve frontvorming volgens Jacinta De Roeck enkel kan met partijen - in het vraaggesprek heeft ze het over wagonnetjes omdat ze zelf nog geen partij heeft - en niet met individuen. Ze hoopt wel dat ook haar wagonnetje na verloop van tijd met meer mensen gevuld geraakt van binnen en buiten Limburg. In welke mate de stap van Jacinta De Roeck moet begrepen worden als de voorbode van nog meer leegloop bij Groen!-Limburg, is niet duidelijk. Feit blijft dat het afwijzen van het kartel niet zonder gevolgen blijft in Limburg.
Nu in het nieuws