Vodafone versterkt positie in Japanse mobiele telefonie

Het Britse mobieletelecomconcern Vodafone heeft woensdag een strategisch belang van 15 procent verworven in Japan Telecom. Daarmee is een bedrag gemoeid van 249 miljard yen (75 miljard frank). Vodafone hoopt zo zijn greep op de mobieletelecomdochter van Japan Telecom te versterken, waarin rivaal British Telecom ook belangen heeft.

BELGA

Japan Telecom (JT) is opgericht door zeven spoorwegmaatschappijen. Twee daarvan, West Japan Railway en Central Japan Railway, hebben nu besloten het merendeel van hun aandelen over te dragen aan Vodafone. Het Britse concern betaalt in contanten.

Het Amerikaanse AT&T en British Telecom hebben al 15 procent van JT in handen. British Telecom bezit bovendien 20 procent van J-Phone, waarin de activiteiten van JT op het gebied van mobiele telefonie zijn ondergebracht.

Vodafone bezit reeds 26 procent van J-Phone. Maar de Britten hadden weinig greep op J-Phone omdat ze geen aandelen van het moederbedrijf bezaten. Door de transactie van woensdag zal waarschijnlijk de strijd oplaaien tussen British Telecom en Vodafone over de felbegeerde zeggenschap over J-Phone.

Nu in het nieuws