Gamen is gzond

Het klinkt misschien ongeloofwaardig, maar videogames met veel actie zijn goed voor de hersenen. Ze bevorderen de visuele concentratie en zorgen ervoor dat gamers meer complexe dingen tegelijk kunnen doen. Dat kan later van pas komen in extreme situaties zoals chaotisch verkeer en zelfs tijdens de opleiding van soldaten in het leger. Maar ook mensen met een licht hersenletsel en ouderen halen hun voordeel uit een potje gamen. Ouderen die af en toe een potje gamen hebben een grotere reactiesnelheid.
BR>
Deze conclusie publiceerden onderzoekers van de Amerikaanse universiteit van Rochester in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. “Gamers kunnen tot 30 procent meer visuele informatie verwerken en ze doen dat ook opmerkelijk sneller dan niet-gamers,” zegt professor Daphne Bavelier van het Center for Visual Science. Bavelier voerde het onderzoek met een van haar studenten, Shawn Green, zelf een toegewijd gamer.

Maar niet alle games zorgen voor een verbeterde hersenaandacht. Het geldt alleen voor actiegames zoals Grand Theft Auto III, Medal Of Honor of Half-Life waarin de speler vaak meer dingen tegelijk moet doen en de actie non-stop op de speler afkomt. Dat wordt bewezen met de resultaten van een tweede test. Bavelier en Green lieten negen niet-spelers twee weken lang het oorlogsspel Medal Of Honor één uur per dag spelen, acht anderen kregen het klassieke puzzelspel Tetris voorgeschoteld. Na twee weken bleek dat de gamers die het actiespel speelden opvallend beter scoorden op de tests dan de Tetris-gamers.

Medal Of Honor

Shawn Green: “Actiegames trainen de hersenaandacht. De reden daarvoor is dat bij zulke games er constant gevaar om de hoek schuilt. Gamers moeten voortdurend alles in de gaten houden: ze moeten in één oogopslag zien waar de vijanden zich bevinden, met hoeveel ze zijn, en ook nog eens een veilige uitweg zoeken. De hersenen reageren daarop door extra geconcentreerd te blijven.” De twee onderzoekers benadrukken wel dat veelvuldig gamen geen andere hersengebieden stimuleert en dat het ook geen invloed heeft op langdurige concentratie zoals studeren of het oplossen van complexe wiskundige oefeningen.

Het is niet voor het eerst dat onderzoek uitwijst dat computerspelletjes helemaal niet zo slecht zijn als sommige ouders en onderwijzers wel denken. Sommige psychologen stellen zelfs dat het spelen van games dé oplossing is voor patiënten met lichte hersenletsels of -afwijkingen zoals whiplash, ADHD of burn-out. Ook voor ouderen is een potje gamen op z’n tijd een aanrader. De Amerikaanse professor J. Goldstein deed vorig jaar een experiment met Nintendo-games. Tien senioren kropen vijf weken lang vijf uur per dag achter de spelconsole. Ze bleken na afloop een opvallend grotere reactiesnelheid te hebben dan leeftijdsgenoten die niet gespeeld hadden.
Nu in het nieuws