Jef Nys viert 50 miljoenste verkochte exemplaar van Jommeke

Print
Op 26 november ligt het 223ste album van Jommeke in de winkel. Op de Antwerpse Boekenbeurs werd het stripalbum met de titel "De komkommerprinses" dinsdag in avant-première voorgesteld. Met dit verhaal wordt de kaap van de 50 miljoen verkochte Jommekesstrips overschreden. Geestelijke vader Jef Nys (76) maakte van Jommeke de meest gelezen kinderstrip in Vlaanderen. Van de Jommekesreeks werden de jongste jaren gemiddeld 1.200.000 exemplaren per jaar verkocht (nieuwe albums en herdrukken samen). Nys tekende tot 2000 zelf zijn kleine held, maar gaf de fakkel toen over aan een team van drie tekenaar-scenaristen.
Het voortbestaan van Jommeke heeft Nys ondertussen testamentair vastgelegd. Jommeke zal na de dood van zijn geestelijke vader blijven leven, maar er mag geen geweld, seks, racisme of religie in de albums voorkomen. De Jommekesstrips worden sinds oktober 2000 uitgegeven door Dupuis, dat uitgeverij Infotex (overnemer van Het Volk) opkocht. Jaarlijks worden gemiddeld zo'n vijf Jommekesalbums op de stripmarkt gebracht. In Vlaanderen en Nederland geeft Dupuis jaarlijks ongeveer 3 miljoen strips uit, waarvan Jommeke dus een derde voor zijn rekening neemt.

Het allereerste Jommekesalbum ("De jacht op een voetbal") verscheen in augustus 1959. Met 457.782 exemplaren is het het meest herdrukte (23 herdrukken) en verkochte album van de hele reeks. In 1965 werd met de uitgave van "Het Wonderdrankje" (nummer 22) het eerste miljoen verkochte Jommekesalbums bereikt. In 1978 verscheen het eerste kleurenalbum, "Prins Filiberke" (nummer 91). In 2005 viert Jommeke zijn vijftigste verjaardag. Als stripheld blijft hij echter 10 jaar en 4 maanden jong.
MEEST RECENT