Kaka zet Brugge op zijn plaats

Spelers lagen uitgeteld op de grond, trainers staarden verdwaasd voor zich uit, bestuursleden sloegen lijkbleek uit. In een dramatische slotfase gaf Club Brugge gisteren een stunt uit handen tegen AC Milan.

Belga

De ploeg van Trond Sollied leek 85 minuten op weg naar een knap gelijkspel, flirtte zelfs met de overwinning, maar Kaka dompelde Jan Breydel in diepe rouw. Punt weg, stunt weg en kans op een prachtige revanche weg: zelden kwam een klap zo hard aan.

Club zakt in zijn poule weg naar de laatste plaats. Met gebogen hoofden en rood omrandde ogen zochten de spelers van Club Brugge de kleedkamer op. Het doet altijd vreselijk pijn als je in de slotminuten een stunt uit handen laat glippen, maar toch mag Club tevreden terugblikken op zijn prestatie.

Niemand eiste een zege of zelfs gelijkspel tegen de Champions League-winnaar,maar Simons en co waren na de slappe prestaties tegen Heusden-Zolder en Lokeren verplicht om ten minste een strijdbare indruk na te laten. En dat deden ze.

Aanvankelijk leed Club nog wel duidelijk onder de recente sportieve mokerslagen. Sollied stuurde zijn elftal in een behoudende 5-3-1-1 het veld in en Clement en co liepen massaal achteruit om zich aan de rand van het strafschopgebied te verschansen. AC Milan kreeg het initiatief in de schoot geworpen, maar vond net als in San Siro geen openingen in de blauw-zwarte muur.

Shevchenko kreeg enkele keren te veel ruimte, vanuit het middenveld brak af en toe een Italiaan gevaarlijk door, maar er stonden zóveel Bruggelingen voor de neus van Verlinden dat de bezoekende acties steeds op een Brugs been of hoofd stierven. Club zelf creëerde,ondanks enkele veelbelovend opgestarte tegenaanvallen, geen enkele kans voor rust.

Toch werden de Italianen, die Club weer hautain tegemoet traden, steeds nerveuzer. Ze gingen irritante foutjes maken, al mochten de Belgen ditmaal niet klagen over de warrige arbitrage, zo ook bij de rode kaart van Nesta.

Club wist aanvankelijk niet goed wat het met die numerieke meerderheid moest aanvangen, maar toen het zag dat AC Milan met tien man voor een punt koos, trok het gaandeweg steeds resoluter ten aanval. Maertens, Clement en vooral Van der Heyden denderden steeds vaker over hun tegenstander heen naar voor. Club hervond zijn zelfvertrouwen van weleer en drukte de Italianen tegen het eigen doel.

Plots werd Mendoza wél gevaarlijk, maar de lat, Dida en enkele Italiaanse verdedigers hielden de Peruviaan van een goal. Milan voelde dat een Brugse treffer in de lucht hing en ging verder van zijn doel spelen.Club kwam niet verder meer dan een schitterende poging van Stoica. De match leek op 0-0 af te stevenen, toen Kaka Jan Breydel met verstomming sloeg en 0-1 maakte.

De late tegentreffer kwam bijzonder hard aan, want Club had met man en macht gestreden voor de zege.De inzet en werklust waren aandoenlijk, maar zetten tegelijkertijd het contrast met de competitie in de verf. In de Champions League vliegen ze, in België sloffen ze, de spelers van Club.

Hoewel trainers en spelers het ontkennen, zit men met een motivatie-probleem opgezadeld. Zondag krijgt Club tegen Charleroi (wat een onaantrekkelijke affiche!) een mooie gelegenheid om te bewijzen dat het zijn lesje geleerd heeft.

Intussen wordt het nog een helse strijd om Europees te overwinteren. Club zakte naar de laatste plaats en zal zich vooral moeten richten op Celta de Vigo om de derde plaats veilig te stellen. Hoe mooi de dromen ook waren na de 0-1 in San Siro, dat is een meer realistisch doel voor Club Brugge.