Diamanthandelaar Nassour alsnog naar rechtbank

Aziz Nassour (42) zal zich binnenkort toch voor de correctionele rechtbank moeten verantwoorden in het dossier waarin ook zijn neef, de Antwerps-Libanese diamantair Samih Ossaily, vervolgd wordt.

Belga

Nassour kon een eerdere verwijzing door de kamer van inbeschuldigingstelling laten verbreken door het Hof van Cassatie.

De KI verwees hem vrijdag echter opnieuw naar de strafrechter voor dezelfde tenlasteleggingen als Ossailly, namelijk schriftvervalsing, witwassen van misdaadgeld, wapenhandel en lidmaatschap van een criminele organisatie. Bij een gebrek aan voldoende aanwijzingen over zijn betrokkenheid wordt Nassour niet vervolgd voor de invoer van conflictdiamanten.

Volgens een op het internet gepubliceerd rapport van de Britse ngo Global Witness is Aziz Nassour de belangrijkste diamanthandelaar die door Al-Qaida werd gebruikt in Liberia en Sierra Leone. Nassour maakt deel uit van een uitgebreide sjiitische, Libanese familiale clan, met steunpunten in Antwerpen, Beiroet, Congo en vele andere Afrikaanse landen, en tentakels die reiken tot in de georganiseerde misdaad en de internationale wapenhandel, aldus het rapport. Nog volgens Global Witness kocht Nassour, in opdracht van Al-Qaida, illegale diamanten in Afrika die grotendeels met wapens werden betaald.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER