Liesbeth Mouha (Eburon): "Mijn studies gaan voorlopig voor"

Print
De 20-jarige Tongerse Liesbeth Mouha is héél korte tijd ontbolsterd tot de grote sterkhoudster van landskampioen Eburon. Zeg maar, Europese klasse.
 
Al van in de derde klas van het lager onderwijs is haar naam terug te vinden in de Tongerse rangen. Elf jaar later - als ze in 2004 haar tweede licentie psychologie in Maastricht heeft afgerond - overweegt ze een avontuur in het buitenland. Frauke Dirickx, Virginie De Carne en Liesbeth Vindevoghel (trio in Italië) achterna.
 
“Maar zover is het nog niet,” lacht Liesbeth. Mouha heeft er dit seizoen veel zin in.“We verloren in het tussenseizoen wel Bleyen,Vanoosterhout, Hilven, Ilic en de Amerikaanse Patrice Arrington. Maar nieuwkomers Olga Barinova, Corinne Cardassay, Luydmilla Savchenko en tweede spelverdeelster Bénédicte Quinet maken het huidige Eburon nog véél sterker,” geniet Liesbeth van de kwaliteit binnen de ploeg.
 
“Het niveau gaat nog altijd crescendo. Op training en tijdens onze wedstrijden. Wel is het zo, dat ik meedraai in een kleine ‘Toren van Babel’. De ene verstaat alleen Engels, de andere (Corinne Cardassay) is louter Franstalig. En Sliwinska, Barinova en Savchenko kunnen elkaar hun geheimpjes in het Russisch vertellen.”
 
Voor een buitenlands avontuur heeft Liesbeth nog een zee van tijd. “Oh, eigenlijk ben ik een honkvast type. Nooit elders geweest dan in Tongeren. Zolang ik studeer, is het makkelijk rijden tussen de Ambiorix-stad en Maastricht. Al droom ik - zeker weten - van een héél warm land. In de toekomst mag het de Spaanse of Griekse competitie worden voor mij, maar liefst natuurlijk de Italiaanse Serie A1. Let wel: afstuderen - met een thesis over eetstoornissen - is de volgende maanden mijn allereerste betrachting.”
 
Met een inhaalwedstrijd voor de boeg tegen Charleroi (op dinsdag 11/11 nvdr) heeft Eburon via winst tegen Hechtel, Melsele en Lummen een schitterende uitgangspositie opgebouwd. De eerste grote topper komt eraan op 8 november in Kieldrecht.
 
“De sfeer kan bij Eburon niet meer stuk,” vertelt Liesbeth. “We zijn met de ploeg gaan zwemmen in Sun Parks in Mol. Ook Six Flags in Waver staat op ons programma. Enkele meisjes - ik ook hoor - willen graag ‘eens zot’ doen.”
 
Liesbeth Mouha steekt de Tongerse ambities niet onder stoelen of banken: de titel, de beker en de Final Four van de Top Teams Cup. “Over enkele weken kennen we onze Europese tegenstandsters. Na het brons in het Zwitserse Köniz mag de nieuwe medaillie een gouden kleur hebben.”

.

Nu in het nieuws