Klimtijdrit op L'Alpe-d'Huez in Tour 2004

Print
De Ronde van Frankrijk 2004, die op 3 juli vanuit ons land (Luik) vertrekt, zal voor het eerst in de geschiedenis een klimtijdrit op L'Alpe-d'Huez bevatten. De onuitgegeven etappe over 15 km is ook de eerste grote individuele tijdrit in 'le Grande Boucle' en dat op slechts vier dagen van de aankomst in Parijs op 25 juli. In totaal moeten de renners 3391 km afleggen in tegenwijzerszin.
De Amerikaan Lance Armstrong, die dit jaar het recordaantal overwinningen evenaarde van Anquetil, Merckx, Hinault en Indurain, en de Duitser Jan Ullrich, al vijf keer tweede, woonden donderdag in Parijs de voorstelling van de 91e editie van de Tour bij.

Vier dagen blijft de Tourkaravaan in België. Na de proloog over 6 km in Luik volgen nog ritten in lijn van Luik naar Charleroi, van Charleroi naar Namen en van Waterloo naar het Franse Wasquehal. De drie ritten zijn telkens 195 km lang. In Noord-Frankrijk wacht een ploegentijdrit (Cambrai-Arras). Dan gaat het richting Bretagne langs Chartres en Angers tot in Quimper. Een luchtbrug brengt het peloton naar Limoges voor de eerste rustdag, gevolgd door een rit doorheen de Limousin tussen twee steden die nog nooit de Tour mochten ontvangen, Saint-Léonard-de-Noblat, het dorpje van voormalig wielerkampioen Raymond Poulidor, en Guéret.

De Tour trekt vervolgens door het Centraal Massief (Saint-Flour) en bereikt zo de Pyreneëen, waar twee aankomsten bergop zijn voorzien, dezelfde als in 2002: La Mongie en Plateau de Beille. Na de tweede rustdag in de Languedoc (in Nîmes) trekken de overlevers de Alpen binnen langs het plateau van Vercors (Villard-de-Lans).

De tijdrit op L'Alpe-d'Huez en de koninginnenrit in de Alpen naar Grand-Bornand (via de Glandon en de Madeleine) bieden de ware klimmers een laatste kans om hun kunsten te tonen. De Tour 2004 kent zijn ontknoping na een doorsteek van het Jura-middengebergte en de enige chronorit voor de 'rouleurs' in Besançon, de dag voor de aankomst in Parijs.
22 teams van negen renners, goed voor een totaal van 198 deelnemers, worden aan de start in Luik verwacht. De deelnemende teams worden in twee keer gekozen (januari en maart 2004).

.

Nu in het nieuws