91ste Tour ziet donderdag het levenslicht

In het Parijse Palais des Congrèsworden vandaag weer de nodige toeters en bellen bovengehaald om de 91ste Ronde van Frankrijk aan de wereld voor te stellen.

De krachtlijnen? Een vierdaags verblijf in Wallonië, een trip naar Bretagne, de Pyreneeën die vóór de Alpen worden bekommen en allicht de Mont-Ventoux als toemaatje.

Lance Armstrong trekt zich op zaterdag 3 juli 2004 als allerlaatste op gang voor de proloog in de straten van Luik. Daags nadien koerst het Tourpeloton tussen Luik en Charleroi,met ommetjes langs de côte de Stokeu en de Muur van Hoei. Op 5 juli staat de etappe Charleroi - Namen geprogrammeerd, een rit die de renners langs Bergen,Avesnes, Philippeville en Mettet brengt.

La Grande Boucle verlaat het Belgisch grondgebied op dinsdag 6 juli. Starten gebeurt in Waterloo, aankomen wellicht in het Franse Wasquehal.

Wat nadien volgt is moeizaam samengepuzzeld giswerk. De ploegentijdrit wordt waarschijnlijk tussen Arras en Cambrai afgewerkt, later volgen aankomsten in Le Havre, Caen, Saint-Brieuc en Quimper. Rusten doen de renners allicht in Limoges, omstreeks 12 juli. Daags nadien zou dan de eerste individuele tijdrit volgen, tussen Leonard-de-Noblat en Guéret. Via St-Flour, Cahors en Pau zou dan naar de Pyreneeën worden afgezakt, voor aankomsten bergop in Hautacam en Plateau de Beille.

Nîmes zou wel eens het tweede rustdagoord kunnen worden, en de startplaats voor een etappe naar de Mont- Ventoux. In de Alpen wordt onder meer Le Grand Bornand met een bezoekje vereerd. De laatste grote afspraak zou de individuele zaterdagtijdrit in de buurt van Lons-le-Saulnier kunnen worden.Afsluiten wordt gedaan op zondag 25 juli, met een etappe die start in Mélun en aankomt op de Parijse Champs-Elysées.

Nu in het nieuws