Johan Museeuw: "Ik stop na Scheldeprijs"

Print
De kogel is eindelijk door de kerk. Johan Museeuw weet sinds gisteren waar het met hem als renner naartoe gaat. De voormalige wereldkampioen werkt het Vlaamsedeel van de voorjaarsklassiekers af, en hangt de fiets aan de haak na de Scheldeprijs Vlaanderen, op 14 april 2004.
 
Nog één keer de Ronde van Vlaanderen, in een poging om het recordaantal zeges van Eric Leman (drie) te evenaren. Nog één keer Parijsoubaix, voor een gooi naar het succes dat hem op gelijke hoogte met absoluut recordhouder Roger De Vlaeminck (vier) kan brengen. Een beslissing die niet onverwacht komt, al deed Museeuw de laatste weken ontroerend hard zijn best om het nieuws niét wereldkundig te maken.
 
Johan Museeuw, 38 sinds vorige week, debuteerde in 1988 voor ADR, fietste nadien voor Lotto (1990-1992), GB - MG (1993), MG Maglificio/ GB (1994), Mapei (1995 - 2000), Domo (2001 - 2002) en is sinds begin 2003 bij Quick.Step aan de slag. Aan het programma dat hem in topvorm aan de start van zijn klassiekers moet brengen wordt geen spat gewijzigd.
 
“Ik herneem volgend jaar allicht opnieuw in de Ronde van Mallorca, zoals ik dat al een paar jaar op rij doe. En afscheid nemen doe ik in de Scheldeprijs. Ik wil stoppen in Vlaanderen, omringd door mijn supporters,” liet Museeuw, met de rest van het team op afzondering in een Brussels hotel, gisteren weten. Eis Patrick Lefevere, manager van Quick.Step, hakte de knoop samen met zijn kopman door.
 
“Dat hebben we echt pas nu gedaan. Dat tripje naar het WK in Canada was voor Johan bedoeld om weer wat bij te komen. Die affaire rond Landuyt had hem immers fel geraakt. Een verrassing is zijn beslissing niet, nee. Hij liet de laatste tijd op alle manieren aanvoelen dat hij verder wilde koersen. En wie ben ik om nee te zeggen tegen een man die zoveel voor de ploeg heeft gedaan? (Snel.) En nog zal doen, ongetwijfeld.”
 
Toch ging het licht pas op groen als Museeuw één eis van Lefevere wilde inwilligen. “Ik heb Johan gezegd je bent nu al zoveel jaar aan een stuk aan het stoppen, leg nu eens meteen een datum vast. Het is de Scheldeprijs geworden. Drie dagen na Parijs- Roubaix,dat lijkt ook mij een gepast moment.” Museeuw krijgt, eens renneraf, een functie bij Quick.Step. Over de juiste invulling van die job wil Lefevere zich nog niet uitspreken.

.

Nu in het nieuws