Guijo-Velasco bij PSV: "Ik heb nog alles te bewijzen"

Print
Het is dé week van Daniël Guijo-Velasco. Zaterdag zat de pas 19-jarige Spanjaard uit Houthalen-Helchteren voor het eerst op de bank bij PSV in het competitieduel tegen Heerenveen, dinsdag proefde hij in Athene (!) al van de smaak van de Champions League (opnieuw als bankzitter) en zondag (12.30u) staat de kaskraker tegen Ajax op de agenda. “Eerst afwachten of ik wel opnieuw tot de selectie behoor. Mij zal je niet zien zweven. Ik heb tenslotte nog alles te bewijzen.”
 
Daniël Guijo-Velasco. Makkelijk is het misschien niet, maar probeer de naam toch maar te onthouden. De 19- jarige Helchterenaar lijkt immers goed op weg om in de voetsporen te treden van Eric Gerets en Luc Nilis.
 
“Als ik die namen hoor en bedenk dat ik de volgende Limburger in het eerste elftal van PSV kan worden, dan denk ik zelf ook wel eens van wow! Maar daarvoor moet ik wel eerst speelminuten krijgen. Rustig blijven en keihard werken is dus de boodschap.” Guijo-Velasco, een linksvoetige aanvallende middenvelder, werd reeds op z’n vijftiende door PSV weggehaald bij RC Genk.“
 
Dat was al een flinke stap vooruit,” aldus Daniël. “Ik volgde ook de PSV-school in Eindhoven en werd elke ochtend om half zeven opgepikt in Hechtel. ‘s Avonds rond de klok van zes zette het busje (met onder andere ook Jan Wuytens uit Hechtel en Houthalenaars Karata en Pelegritti, nvdr) ons weer af.Dat was zwaar,maar het bleek een erg degelijke opleiding.”
 
Sinds begin dit seizoen klopt de speler van Jong PSV (de invallers, onder leiding van Gerald Vanenburg en Vankempen, nvdr) op de poort van de A-kern. “Tijdens de voorbereiding mocht ik al mee op stage naar Engeland,” aldus Guijo-Velasco, die voorlopig nog een Bcontract op zak heeft.
 
“En sinds kort train ik ook enkele keren per week mee met de Akern. Aanvankelijk viel m’n mond daarbij wijd open.Tenslotte kon ik hier enkel van dromen, toen ik enkele jaren geleden zelf nog in de tribune bewonderend zat te kijken naar jongens als Van Nistelrooij en Kezman.Nu merk ik dat je daar snel aan went.Alleen ligt het tempo zoveel hoger, is de druk groter en blijkt de aandacht van media en publiek immens.”
 
De trip naar Athene heeft duidelijk indruk gemaakt op de jonge Guijo-Velasco.“Als je ziet hoe professioneel er naar zo’n wedstrijd wordt toegeleefd. Maar de groep heeft me prima opgevangen. Ze stelden me meteen op m’n gemak, maakten zelfs grapjes over m’n outfit, omdat ik als enige geen officieel kostuum aan had. Ook coach Guus Hiddink heeft me gerustgesteld. Toen hij me vorige week vrijdag vertelde dat ik tegen Heerenveen voor het eerst op de bank zou zitten, kreeg ik toch kippenvel. En bij het betreden van het stadion ‘s anderendaags ook.Maar daarna werd ik weer rustig.”
 
Guijo-Valesco kreeg gisteren al felicitaties van z’n familie uit Spanje en zus Maite vroeg zelfs al een handtekening voor een klasgenoot. Maar een invalbeurt bij het grote PSV zat er voorlopig nog niet in. “Ik heb m’n shirt na de partij met AEK toch niet gewisseld,” glimlacht Daniël. “M’n eerste PSV-shirt met mijn naam én het Champions League-logo op, dat wil ik zelf wel bewaren.”

.

Nu in het nieuws