Een pareltje van Zlatan voor Ajax

Print
Met een zes op zes tegen Club Brugge en Celta de Vigo heeft Ajax een flinke stap gezet richting tweede ronde. Al komt de Brugse stunt in San Siro de Amsterdammers niet zo goed uit. Klagen mogen Sonck en co echter niet, gisteravond kwamen ze dankzij een pareltje van Zlatan Ibrahimovic erg goed weg tegen een sterker Celta de Vigo.
 
Ronald Koeman had zoals aangekondigd goed nieuws voor twee van de drie Belgische Ajacieden. Van Damme verving de geblesseerde Escudé als linksvoetige centrale verdediger (en deed dat heel aardig), een bezige Sonck mocht net als tegen Brugge vanop rechts aanvallen.
 
Minder goed verging het Tom Soetaers. Hij viel niet alleen naast de ploeg,maar moest zelfs in de tribune plaatsnemen. De Roemeen Mitea zat op de bank als linksbuiten, naast de eindelijk teruggekeerde publiekslieveling Jari Litmanen. De ArenA ontplofte al een kwartier voor de afrap, toen de naam van de Fin werd afgeroepen.
 
Om het kwartier - en steeds luider - werden de ‘Litmààànen’-gezangen heropend,ook nadat bij de derde wissel (Yakubu voor Sonck) bleek dat Litmanen geen invalbeurt gegund zou zijn.Zo iemand noem je gerust een volksheld.
 
Nu ja, de Amsterdamse fans moesten iéts doen om zich warm te houden.Veel viel er immers niet te beleven op het veld. Ibrahimovic kon een keer of twee dreigen met een deviatie, maar dat was het dan ook voor de eerste helft. Tot Sonck op slag van rust uitpakte met een kopbal-induikvlucht, het leer vloog net naast.
 
Dan was de knal van Sylvinho,na een een-tweetje met de beresterke Milosevic, zeker zo gevaarlijk. Of de plaatsbal van Juanfran, tweemaal had Lobont een gepaste repliek in petto.
 
Ajax had het vooral lastig met de agressieve aanpak van de Spanjaarden. Celta de Vigo speelde het spel, dat zijn trainer Lotina propageert: heel compact voetbal, met snel doordekken en daardoor voortdurend pressing op de bal. In balbezit gaat het dan met snelle combinaties recht naar doel.
 
Dat laatste kwam er slechts zelden uit.Celta startte met 6 op 21 in de Primera Division en wacht al een half jaar op een uitzege. Dat komt het zelfvertrouwen duidelijk niet ten goede.
 
En Ajax? Dat zag aanvoerder Van der Vaart even voor de rust naar de kant strompelen. Zijn vervanger Mitea is een typische linksbuiten, zodat de 4-3-2-1 van Koeman de typische 4-3-3 van het huis werd. Het moest in de tweede helft voor meer druk zorgen, de afgeladen ArenA - die met open mond naar de ruststand in Milaan had gestaard - snakte ernaar.
 
Wesley Sonck gaf met een kopbal naar de hoek het sein tot aanvallen. Zijn spitsbroeder Zlatan Ibrahimovic had de boodschap begrepen en schudde iets van oogverblindende schoonheid uit de schoenen. Een prachtige dribbel, gevolgd door een vlijmscherpe tempoversnelling en een onhoudbare schuiver met links: 1-0, eindelijk kon de wedstrijd - na 52 minuten - beginnen.
 
Want Celta had de boodschap begrepen en kon plots wel scherp aanvallen. Scheidsrechter Merk wuifde twee penaltyclaims weg, Juanfran knalde centimeters naast, Lobont ronselde een kopbal van Caceres vanonder de deklat en topschutter Milosevic duwde van dichtbij naast.
 
Ajax kreunde onder de beklemmende Spaanse druk,maar bleef als bij wonder op de been. Het counterde slechts één keer gevat via het duo Pienaar-Sneijder. Maar het bleef wel recht en pakte de tweede thuiszege op rij.

.

Nu in het nieuws