Het einde van Chambers?

Terwijl in San Francisco atleten als Tim Montgomery, Marion Jones en Kelli White aan de tand worden gevoeld door het gerecht, is de eerste atleet die door de mand valt voor THG-gebruik de Brit Dwain Chambers. Europees recordhouder en Europees kampioen op de 100m en dus geen kleine jongen.

ghouben

Gisteren bracht de Britse krant The Guardian het verhaal. Chambers was op 1 augustus gecontroleerd tijdens een trainingsstage in Saarbrücken. Op dat moment was in het openbaar nog geen sprake van het nieuwe product tetrahydrogestrinon (THG), maar een atletiekcoach had in juni een injectiespuit met dat product aan het labo van de UCLA in Los Angeles bezorgd.

Het labo ontwikkelde een opsporingsmethode. De producent is de firma BALCO uit San Francisco, bekend om voedingssuplementen zoals ZMA.

Een dokter die banden heeft met dat bedrijf,was ook diegene die Kelli White modafinil voorschreef... USADA, het Amerikaanse anti-dopingagentschap, tipte de IAAF dat een test van Chambers en zijn trainingsmaats interessant kon zijn. Het staal werd naar de VS gestuurd en daar bleek dat hij inderdaad THG had gepakt.

Als ook het B-staal positief blijkt, staat hem een schorsing van twee jaar te wachten en mag hij de Spelen van Athene al vergeten. Mocht de IAAF tot de conclusie komen dat hij in een samenzwering zat om samen met anderen de boel te beduvelen, dan riskeert de 26-jarige Brit zelfs een levenslange schorsing.

Bovendien verliest de Britse ploeg van de 4x100m,die in Parijs tweede werd mét Chambers als (falende) slotloper, haar zilveren medaille. Via zijn advocaat deelde Chambers gisteren mee dat hij in afwachting dat het onderzoek conclusies toelaat, nu al weigert beschuldigingen te accepteren als zou hij gewild en berekend gepoogd hebben de autoriteiten te bedriegen.

Vorig jaar ontpopte Chambers zich als dé belager van de Amerikaanse vedetten zoals Maurice Greene en Tim Montgomery (vorige en huidige wereldrecordhouder), maar dit jaar lukte het niet meer zo best. Hij pakte naast een medaille op het WK, ondanks een sukkelende Montgomery (5de) en afwezigheid van Greene die in de halve bleef steken.

Het Amerikaans antidopingagentschap liet intussen opnieuw 350 stalen van de Amerikaanse atletiekkampioenschappen ontleden, onderzocht meer dan 100 andere stalen die tijdens trainingen waren afgenomen. De IAAF gaat bijna 400 stalen opnieuw laten onderzoeken die tijdens het WK in Parijs werden afgenomen.

Nu staat al vast dat daarbij nog andere positieve gevallen aan het licht zullen komen. Medaillewinnaars zullen hun medaille moeten inleveren en twee jaar geschorst worden. Het gaat om meer dan Amerikanen en ook buiten de atletiek - baseball, american football - is THG gebruikt.

Nu in het nieuws