Deskundigen van NASA waarschuwden voor veiligheidsproblemen in ISS

Kort voor de lancering zaterdag van de nieuwe en achtste hoofdbemanning van het Internationaal Ruimtestation ISS hebben deskundigen van het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA waarschuwingen in verband met de veiligheid aan boord van het station geuit. Dit heeft de Washington Post donderdag gemeld.

Zaterdag vertrokken op Bajkonoer de Rus Aleksander Kaleri en Michael Foale met de Sojoez TMA-3 naar het ISS om er de nieuwe hoofdbemanning te worden en er de Amerikaan Ed Lu en de Rus Joeri Malentsjenko af te lossen. Het duo meerde maandag, in gezelschap van de Spaanse astronaut Pedro Duque, aan. Duque komt op 28 oktober terug met de zevende hoofdbemanning die daar al sinds 28 april vertoeft.

Maar vóór het vertrek van Kaleri en Foale waarschuwden experts dat het duo ernstig gevaar kan lopen omwille van problemen met de elektronische monitoring en het ondersteunen van de levensomstandigheden aan boord van de spacemeccano, aldus de krant.

Een niet nader genoemde medische functionaris vertelde dat vorige bemanningen hadden geklaagd over "hoofdpijn, duizeligheid en onvermogen tot helder nadenken".

De problemen zouden deels te maken hebben met het feit dat de Amerikaanse shuttlevloot aan de grond is blijven staan na het dodelijke ongeval met het ruimteveer Columbia op 1 februari. Daardoor konden geen reservestukken voor verouderende instrumenten naar boven worden gebracht.

Nu in het nieuws