Dit weekend terug naar de wintertijd

Print
De Belgen, zoals overigens de meeste Europeanen, schakelen in de nacht van zaterdag 25 op zondag 26 oktober voor vijf maanden over op de wintertijd. Zondag, om 3 uur in de ochtend van de zomertijd, moeten de uurwerken één uur teruggezet worden naar 2 uur om de wintertijd te verkrijgen. De nacht van zaterdag op zondag wordt dus één uur langer.
Voor de omrekening van Greenwich Mean Time naar onze tijd moet er van dan af in plaats van 2 uur maar 1 uur bij de GMT-tijd geteld worden.

Dit tijdssysteem bestaat nagenoeg overal in Europa. De ganse Europese Unie schakelt zondag naar het winteruur over, maar dan zal het, wegens de verschillende tijdsgordels waarin de unie gelegen is, niet overal even laat zijn. Groot-Brittannië, Ierland en Portugal behouden zowel in de zomer als in de winter één uur verschil met het uur van het Europese vasteland. Finland en Griekenland daarentegen lopen er één uur op voor.

De herinvoering van de zomer- en wintertijd gebeurde drie jaar na de Arabisch-Israëlische oorlog van 1973 en was bedoeld om energie te sparen.
Dit argument snijdt nu minder hout omdat kernenergie een veel groter aandeel in de energievoorziening heeft dan toen. Overigens is ook heel wat vooruitgang geboekt inzake energiebesparing door ondermeer de productie van spaarlampen, zonneenergie, ...
De Belgische Vereniging tegen de Zomertijd blijft traditioneel tegen met als belangrijkste argument het schadelijke karakter voor de gezondheid.

.

Nu in het nieuws