25aiR uit felle kritiek op Zaventems protest tegen spreidingsplan

Print
25aiR, het comité van bewonersgroepen uit Diegem en Haren, uit felle kritiek op de protestmotie die de gemeenteraad van Zaventem maandag goedkeurde tegen het spreidingsplan van minister Anciaux voor de vluchten van en naar de luchthaven. Vooral de kritiek op het gebruik van startbaan 25L tijdens de zaterdagnacht, waardoor Zaventem-dorp voor het eerst systematisch wordt overvlogen, wordt weinig gesmaakt.
Zaventem vindt het gebruik van 25L als startbaan onaanvaardbaar omdat Zaventem-dorp op amper 150 meter hoogte zal overvlogen worden wat volgens het gemeentebestuur zal leiden tot "de onbewoonbaarheid van dit gebied". Volgens de gemeente is er ook een veiligheidsrisico omdat de eerste huizen zich op 250 meter van het uiteinde van de startbaan bevinden en vliegtuigen die voor het opstijgen beginnen "schuiven" in de wijk belanden.

25aiR wijst erop dat Zaventem door het plan 2 procent van de hinder krijgt, terwijl Diegem en Haren, die aan het uiteinde van de 25R liggen, nog steeds 31 procent moeten slikken. De 25L is nochtans even veilig is om op stijgen als de 25R. Dat Diegem zo'n 500 meter verder van het uiteinde van de 25R ligt als Zaventem betekent dat het zo'n 20 meter hoger overvlogen wordt wat geen verschil maakt qua geluidservaring. "Als men beweert dat 2 procent van de gewogen vluchten Zaventem-dorp onleefbaar maken dan moeten Diegem en Haren dringend tot rampgebied worden uitgeroepen", aldus 25aiR.

Ook Verkeersminister Bert Anciaux relativeerde dinsdagavond in Steenokkerzeel het protest van de gemeente Zaventem. Hij wees erop dat het aantal vluchten tijdens de zaterdagnacht zeer beperkt zal zijn omdat nog enkel dringende vluchten -zoals bijvoorbeeld omwille van medische urgentie- toegelaten zullen worden. Het gaat hier bovendien om kleine vliegtuigen met een quota count (lawaainorm) van minder dan 3. Anciaux bevestigde dat hij BIAC gevraagd heeft een taxiweg aan te leggen naar de 25L zodat deze in de toekomst frequenter zal kunnen gebruikt worden als startbaan.

.

Nu in het nieuws