Flahaut sluit sturen van troepen naar Irak uit

Print
Minister van Defensie André Flahaut heeft donderdag het zenden van Belgische troepen naar Irak, als bijdrage in de stabilisering van het land, categorisch uitgesloten. "Er zullen geen troepen komen in Irak. In de huidige stand is er geen sprake van een dergelijk initiatief", zei Flahaut donderdag op RTBf-radio. In Madrid start donderdag de donorconferentie voor de heropbouw van Irak.
Volgens de Defensieminister biedt de VN-resolutie die de Veiligheidsraad op 16 oktober goedkeurde "onvoldoende garanties op militair vlak voor deelnemende landen wat betreft het beslissingsproces." België deelt de zienswijze van Frankrijk en Duitsland - ook twee heftige tegenstanders van het ontketenen van de oorlog door de Amerikaanse president om het regime van Saddam Hoessein omver te gooien, aldus Flahaut.
"De VN-resolutie komt neer op het ter beschikking stellen van Belgische, Franse of Duitse troepen onder Amerikaans bevel. Ik geloof niet dat dit wenselijk is", legde hij uit.

Flahaut herinnerde eraan dat België C-130-vrachtvliegtuigen ter beschikking stelde van internationale organisatie voor humanitaire vluchten naar Bagdad. "Sinds het einde van het militaire conflict hebben onze Herculestoestellen bijna 700 uren gevlogen voor humanitaire operaties", zei hij.

Flahaut reageerde ook op de kritiek van NAVO-secretaris-generaal George Robertson. De Brit had dinsdag in Brussel laten verstaan dat België sterker kon bijdragen aan de internationale inspanningen met het oog op de stabilisering van crisisregio's. Ons land zou ook meer moeten investeren in "nuttige capaciteiten".
"Ik verwerp de beschuldigingen van Robertson want hij brengt een oordeel uit op één moment. Ik vraag hem gewoon de langere termijn te bezien en wat wij in tien jaar hebben gedaan (aan operaties in het buitenland) en te kijken naar de engagementen die we vandaag nakomen, met inbegrip voor wat we voor Europa in Macedonië doen", zei Flahaut. Hij verweet Robertson tevens geen rekening te houden met de vluchten naar Irak.
Op dit ogenblik zijn ook Belgische militairen betrokken bij NAVO-operaties in Kosovo en in Afghanistan, aldus Flahaut.

.

Nu in het nieuws