Servisch parlementslid roept op tot coup

De radicale Servische parlementariër Dragan Markovic heeft de Servische politie donderdag opgeroepen een staatsgreep te plegen. De politie demonstreert vrijdag tegen de aanklacht van het Joegoslaviëtribunaal tegen politiegeneraal Sreten Lukic.

Markovic, van de Servische Eenheidspartij (SSJ), trok in het parlement van leer tegen de aanklachten tegen Lukic en drie andere generaals die het tribunaal deze week publiceerde. Hij zei onder meer dat de politie de staatsinstellingen moet bestormen "om Servië te redden". Het radiostation B92 meldt op basis van anonieme bronnen dat de regering zich zorgen maakt over de politiedemonstratie van vrijdag, omdat die zou neerkomen op muiterij.

Servië is vooralsnog niet van plan de vier generaals uit te leveren. Veel Serviërs zijn tegen het tribunaal. De aanklacht tegen Lukic ligt extra gevoelig omdat hij nu onderminister van binnenlandse zaken is. De regering, die ieder moment ten val kan komen door een motie van wantrouwen van de oppositie, noemt de timing van het tribunaal dan ook onhandig.

De buitenlandchef van de Europese Unie, Javier Solana, gaf de regering donderdag tijdens een bezoek aan Belgrado nog maar eens te verstaan dat samenwerking met het tribunaal geboden is. Solana deed verder een nieuwe poging een dialoog op gang te brengen tussen Servië en de etnische Albanezen in Kosovo. De eerste rechtstreekse gesprekken sinds 1999 tussen de twee partijen liepen vorige week uit op een fiasco.

Nu in het nieuws