Miljarden voor Iraakse 'wederopbouw' spoorloos

Print
Terwijl de Verenigde Staten en hun Britse vrienden dezer dagen op een donorconferentie in Madrid met de hoge hoed rondlopen om, zoals het officieel heet, de "wederopbouw van Irak" te financieren, klaagt een Britse hulporganisatie aan dat diverse miljarden dollars voor die reconstructie spoorloos zijn verdwenen: de hoge hoed blijkt gaten te hebben.
Christian Aid klaagde donderdag in Londen aan dat van de minstens vijf miljard dollar aan olie-inkomsten en uit het vermogen van het afgezette Baath-regime van Saddam Hoessein die naar het civiele overgansbestuur van de VS-bezetter in Bagdad, de Coalition Provisional Authority (CPA) zijn gevloeid, er amper één miljard dollar traceerbaar is. De rest is "in een zwart gat verdwenen", aldus Christian Aid.

Mogelijk is dat geld volkomen correct aangewend voor de "wederopbouw", neemt de ngo wat gas terug, maar dan moeten de bezettingsautoriteiten maar eens publiek maken, waarvoor die grote som is gebruikt. Per slot van rekening "gaat het om Iraaks geld. Het Iraakse volk moet weten waar het naartoe is", aldus de christelijke hulporganisdatie. "Het geld moet naar het hele volk gaan -in het bijzonder naar de armen".
De CPA ontkende prompt de aantijgingen. Bij het aanwenden van het geld "worden de hoogste standaarden van transparantie en verantwoordelijkheid" nageleefd, zei een woordvoerster van het bezettingsbestuur.

Maar ook in de VS wordt her en der getwijfeld aan de juiste bestemming van het Iraakse wederopbouwingsgeld. Politieke spotjes op de Amerikaanse tv-schermen geven internationale donoren voor Irak de wijze orthografische raad "als je cheques voor de wederopbouw uitschrijft, denk er dan aan dat 'Halliburton' met twee 'l'-en wordt geschreven". Vice-president Dick Cheney was van 1995 tot 2000 pdg van die energiereus, die tot dusver al voor meer dan twee miljard aan onderhandse "no-bid" contracten toegewezen heeft gekregen. Cheney krijgt jaarlijks nog duizelingwekkende bedragen van het bedrijf uitbetaald, officieel in het kader van zijn uitstapregeling.

.

Nu in het nieuws