Vieira de Mello krijgt postuum hoge onderscheiding europarlement

De Sacharov-prijs voor Vrijheid van Denken is dit jaar toegekend aan VN-secretaris-generaal Kofi Annan en diens voormalige gezant in Irak, de bij een bomaanslag in Bagdad omgekomen Braziliaanse diplomaat Sergio Vieira de Mello. Het Europees Parlement heeft dat donderdag bekendgemaakt. Door Vieira de Mello postuum te onderscheiden wil het europarlement alle VN-medewerkers eren "die zijn omgekomen tijdens de uitoefening van hun werk voor de vrede in de wereld".

Vieira de Mello en negen andere VN-medewerkers kwamen op 19 augustus om het leven bij een bomaanslag op het VN-hoofdkantoor in de Iraakse hoofdstad. De prijs, waaraan een bedrag van 50.000 euro is verbonden, wordt Annan uitgereikt op een speciale parlementszitting die op 29 januari zal plaatsvinden in Brussel.

Het europarlement geeft de prijs, die genoemd is naar wijlen sovjetdissident Andrej Sacharov, jaarlijks aan mensen die opkomen voor mensenrechten en democratie. Onder de genomineerden waren dit jaar voormalig VN-wapeninspecteur Hans Blix en Mohamed ElBaradei, hoofd van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA). Een andere kandidaat was de gedetineerde Iraanse journalist Akbar Ganji.

De onderscheiding ging in 2002 naar de Cubaanse dissident Oswaldo Paya. Eerder werden de voormalige Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela, de Oost-Timorese verzetsleider Xanana Gusmao en de Kosovaarse leider Ibrahim Rugova onderscheiden.

Nu in het nieuws