Moskou herdenkt slachtoffers gijzeldrama

In Moskou zijn donderdag herdenkingsdiensten gehouden voor de 129 slachtoffers van het Tsetjeense gijzelingsdrama in een muziektheater in de Russische hoofstad een jaar geleden.

Overlevenden van het drama, dat drie dagen duurde, legden samen met politici en bewoners rode anjers neer voor de gegijzelden die omkwamen toen Russische politie-eenheden bij een bevrijdingsactie slaapgas gebruikten.

"Het terrorisme zal ons niet breken. Het zal in Moskou en in de rest van Rusland zijn doel niet bereiken", aldus burgemeester Joeri Loesjkov bij de onthulling van een herdenkingsmonument bij het Dubrovka Theater.

Tsjetjeensne terroristen gijzelden vorig jaar meer dan 800 mensen in het theater waar op dat moment een opvoering van de Nord-Ost musical aan de gang was. Eenenveertig zwaarbewapende Tsetsjeense mannen en vrouwen dreigden ermee het gebouw op te blazen indien de Russische troepen zich niet terugtrokken uit de Republiek in het noorden van de Kaukasus.

Volgens officiële gegevens kwamen al de gijzelnemers om bij de bestorming. De politie verloor geen manschappen. De grote hoeveelheid slaapgas die het gebouw binnengepompd werd, maakte echter ook heel wat burgerslachtoffers.

Nu in het nieuws