KLM verrassend op winst

De Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM heeft in het tweede kwartaal -van begin juli tot eind september- ondanks een dalende omzet, opnieuw winst geboekt. Analisten reageerden verrast.

De nettowinst bedroeg 90 miljoen euro, een stijging met 4,6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. In het eerste kwartaal werd nog een verlies van 54 miljoen euro geleden. Dat was onder meer het gevolg van de oorlog in Irak en het SARS-virus. Sindsdien startte KLM een kostenbesparingsoperatie, die nu lijkt te renderen.

De omzet zakte van juli tot september nochtans met 12 pct tot 1,6 miljard euro. Vooral op Europese routes viel het aantal passagiers terug. Op intercontinentale vluchten, vooral die naar Azië, liet zich een herstel zien. Het goederenvervoer daalde met 4 pct. Voor het volledige boekjaar, dat in maart 2004 afloopt, verwacht KLM een nettoverlies. Operationeel zou er een resultaat in evenwicht zijn.

Over de plannen van Alitalia om tot de fusiegroep van KLM-Air France toe te treden, had KLM donderdag een waarschuwing in petto. "Alitalia moet eerst uit de rode cijfers komen en geprivatiseerd worden", verklaarde de financieel directeur van de Nederlandse luchtvaartmaatschappij. Hij gaf toe dat dit mogelijk "jaren kan duren".

Nu in het nieuws