Virgin Express stuurt open brief naar de Palacio

Print
De Belgische luchtvaartmaatschappij Virgin Express heeft donderdag een open brief verspreid over het dossier Ryanair, gericht aan Europees commissaris voor Transport Loyola de Palacio. Virgin Express vraagt dat Europa snel een corrigerende beslissing zou nemen "om het evenwicht in de Belgische luchtvaart te herstellen".
Volgens Virgin Express bedraagt het kostenverschil tussen Ryanair en andere lowcost-maatschappijen in België 30 euro per passagier. "Het verschil is zo groot omdat er niet alleen sprake is van directe subsidies, maar ook van verborgen steun, zoals diensten die door het gewest gratis worden aangeboden aan de luchthaven waar Ryanair opereert. De luchthaven rekent hiervoor geen kosten aan de airline aan", schrijft directeur Neil Burrows in de open brief.
In het geval van de luchthaven van Charleroi gaat het om de kost voor veiligheidspersoneel die door het Waalse gewest wordt gedragen, net als die voor de brandweer, onderhoud en infrastructuur, aldus Burrows.

Hij hekelt daarnaast nog het feit dat Ryanair nauwelijks Belgische jobs creëert en dat belastinggeld wordt gebruikt om passagiers gratis te laten vliegen. Die politiek van gratis zitjes maakt het bovendien uiterst moeilijk voor een concurrent om zich eveneens op de luchthaven van Charleroi te vestigen, aldus Burrows. Ook het feit dat de luchthaven van Charleroi wordt uitgebreid terwijl er op Zaventem nog meer dan voldoende plaats is, is luidens de open brief verspilling van belastinggeld.

Virgin Express lanceerde de open brief omdat de luchtvaartmaatschappij nog niet in het dossier werd gehoord. De conclusie is hard: "zij die subsidies verlenen aan een luchtvaartmaatschappij die er duidelijk geen nood aan heeft, handelen in strijd met de eerlijke concurrentie. Achter het rookgordijn van jobcreatie, schuilt niets meer dan een politieke agenda, zonder rekening te houden met de schade die toegebracht wordt in andere domeinen".

.

Nu in het nieuws