Loonbrief komt weldra met elektronische post

Alles kan tegenwoordig elektronisch, dus waarom zou je je loonbrief nog op papier krijgen? Bedrijven die hun loonadministratie laten doen bij het sociaal secretariaat SD Worx, kunnen de afrekeningen vanaf nieuwjaar ook elektronisch ter beschikking stellen. De werknemer moet dan zijn document zelf via de computer opvragen.

ghouben

Het bezorgen van de loonbrief kost de bedrijven heel wat geld: ofwel moeten ze worden verzonden naar het thuisadres van de werknemer, ofwel worden ze rondgedragen door een personeelslid. Dat alles kan worden vermeden. SD Worx stelt vanaf nieuwjaar de loonbrieven elektronisch ter beschikking van het personeel van bedrijven die dat wensen. Telkens wanneer een brief klaar is, ontvangen de werknemers een e-mail. Ze kunnen vervolgens met een paswoord hun brief via hun computer opvragen.

“Strikt juridisch kan een bedrijfsleider de overstap op de elektronische loonbrief op eigen initiatief invoeren. Hij hoeft daarvoor niet het akkoord van zijn personeel te hebben, al raden we grote bedrijven wel aan de zaak eerst voor te leggen op hun ondernemingsraad”, zegt Karl Indigne van SD Worx.

Voor werknemers heeft het systeem het voordeel dat ze vlot oude loonbrieven kunnen terugvinden. Maar levert het systeem geen problemen op voor wie uit dienst gaat? Indigne: “Normaal niet. Iedereen kan vragen dat alle brieven worden afgedrukt.” Voor de bedrijven zijn de elektronische loonbrieven niet gratis.“Maar we kunnen stellen dat de ondernemingen na drie jaar winst maken met de overstap”, aldus nog Indigne.