Poolse mijnwerkers dreigen met algemene staking

Print
Poolse mijnwerkers hebben woensdag in tientallen steenkoolmijnen enkele uren het werk neergelegd om hun dreigement van een algemene staking kracht bij te zetten. De mijnwerkers protesteren tegen de geplande sluiting van een aantal mijnen.
De mijnwerkers van de 37 Poolse steenkoolmijnen houden al sinds eind augustus protestacties. De regering van premier Leszek Miller heeft een plan goedgekeurd om de 18 miljard zloty (3,92 miljard euro) schuld van de mijnbouwindustrie te saneren. Vier mijnen in de zuidelijke stad Bytom gaan volgend jaar dicht. Daardoor verliezen 8.500 kompels hun baan. In de streek is al bijna 30 procent van de beroepsbevolking werkeloos. Tegen 2006 moeten ook andere mijnen sluiten en verdwijnen in totaal 25.000 banen.

De ontslagen kompels krijgen werk in andere mijnen, compensatie of herscholing aangeboden. De bonden vertrouwen de regering echter niet en willen dat het plan wordt geschrapt. Als de regering niet binnen een week reageert, willen de kompels begin november een algemene staking houden. Sinds de markthervormingen in Polen in 1990 begonnen zijn in totaal al 150.000 mijnwerkers afgevloeid of ontslagen.

.

Nu in het nieuws