Israëlische justitie staakt onderzoek tegen Barak

Print
De Israëlische procureur-generaal Elyakim Rubinstein heeft een onderzoek wegens mogelijke illegale fondswerving tegen oud-premier Ehud Barak gestaakt. Volgens Rubinstein is er onvoldoende bewijs om aan te nemen dat Barak op de hoogte was van de illegale herkomst van het geld dat in 1999 in de campagnekas van zijn Arbeidspartij was gestort. Het besluit betekent dat Baraks kansen op een politieke comeback zijn toegenomen.
Rubinsteins oordeel komt overeen met een politierapport waarin wordt geconcludeerd dat Barak niet wist dat medewerkers van hem bij fondsenwerving de regels hadden overschreden. Israëlische partijen mogen geen donaties uit het buitenland ontvangen, hetgeen wel was gebeurd. Volgens de krant Haaretz wordt Baraks medewerker Tal Zilberstein mogelijk wel vervolgd.

Barak leed in februari 2001 een zware verkiezingsnederlaag tegen Ariel Sharon en trok zich daarna terug uit de politiek. Hij verbleef lange tijd in het buitenland, maar wordt de laatste tijd weer veelvuldig in Israël gesignaleerd.

.

Nu in het nieuws