Ruim honderd Jordaniërs aangeklaagd wegens terrorisme

Print
Ruim honderd mannen uit het zuiden van Jordanië zijn aangeklaagd wegens terreurdaden waarbij ten minste vijf doden vielen. Ze worden ook verdacht van het illegaal bezit van wapens en explosieven en het uitlokken van straatrellen. Een militaire aanklager in Amman heeft dat woensdag bekendgemaakt.
Van de 108 verdachten zijn er negentien voortvluchtig. Anderen zijn op borgtocht vrijgelaten. Volgende week moeten ze voor de Staatsveiligheidsrechtbank verschijnen.

De aanklacht vloeit voort uit schietpartijen in november 2002 in de stad Maan, 210 kilometer ten zuiden van Amman. Onder de vijf slachtoffers waren twee politiemannen. Het brein achter het geweld was volgens de aanklagers Mohammed Ahmed al-Chalabi, ook wel Abu Sayyaf, die zijn aanhangers had opgeroepen in verzet te komen tegen de politiecommandant en de burgemeester van Maan. De vorige maand gearresteerde Abu Sayyaf wordt samen met twaalf andere verdachten ook verdacht van het beramen van aanslagen op Amerikaanse doelwitten in Jordanië.

.

Nu in het nieuws