'Videoband bewijst samenwerking CIA met dissidenten in Venezuela'

Print
Parlementsleden van de partij van de Venezolaanse president Hugo Chavez hebben woensdag op een persconferentie een video-opname getoond die volgens hen aantoont dat de CIA met Venezolaanse dissidenten samenwerkte om de huidige regering omver te werpen.
In de opname praten drie mannen in het Spaans over spionage, over contact leggen met een niet nader genoemde ambassade en over manieren om niet ontdekt te worden. De identiteit van de mannen is onbekend. Volgens parlementslid Nicolas Maduro zijn de mannen Amerikaanse geheime agenten die dissidente legerofficiers en gemeentepolitie opleidden in spionage- en terreurtactieken. De opname zou in juni van dit jaar gefilmd zijn.

Maduro zei dat door de CIA opgeleide dissidente soldaten verantwoordelijk zijn voor bomaanslagen in Caracas in februari en april. Ook de Amerikaanse ambassadeur in Venezuela, Charles Shapiro, zou bij de samenzwering betrokken zijn. Maduro kreeg de opname naar eigen zeggen in handen van een politeagent die zijn CIA-opleiding afbrak.
Volgens de Amerikaanse ambassade gaat het niet om geheim agenten maar om leden van een privé-beveiligingsfirma. "Het beleid van de Verenigde Staten is het steunen van democratie", aldus een verklaring van de ambassade.

.

Nu in het nieuws